slusari

Demisia conducerii Consiliului Concurenței, iar prețul carburanților să fie stabilit de ANRE – reacția PPDA la scumpirea benzinei și motorinei

Platforma DA dezaprobă categoric ultimele scumpiri vertiginoase ale combustibilului, remarcând repetat că prețurile la benzină și motorină au fost și de această dată majorate sincron, în urma unui acord de cartel.

Mai mult decât atât, PPDA menționează că nu au existat premise pentru creșterea bruscă a prețurilor la carburanți, întrucât pe parcursul lunii decembrie cotațiile țițeiului s-au ridicat doar cu 3 dolari per barill, respectiv, de la 52 la 55 dolari, iar în luna precedentă au avut loc deja două scumpiri ale benzinei și motorinei.

”Reamintim și opinia mai multor experți care au relatat nu odată că în perioada scăderii substanțiale a cotațiilor mondiale ale petrolului, operatorii din Moldova nu au ajustat în măsura cuvenită prețurile la carburanți și au obținut profituri enorme pe seama agenților economici și a populației în general. Considerăm că majorările recente exorbitante ale prețurilor la benzinării reprezintă un fenomen extrem de nociv pentru economia Moldovei monopolizată în exces, funcționând adesea, contrar principiilor concurenței libere, în baza unor acorduri de cartel”, se arată în declarația PPDA, publicată de vicepreședintele formațiunii Alexandru Slusari.

PPDA precizează că, ”Aceste acorduri toxice generează în cea mai săracă țară din Europa cele mai mari prețuri la alimente, medicamente, combustibil etc”.

”Se creează impresia că un factor suplimentar ce determină impertinența companiilor petroliere este criza politică și haosul de la guvernare provocat de Igor Dodon, haos care, din păcate, se aprofundează tot mai mult”, mai adaugă PPDA.

Platforma DA constată că acest control abuziv al mai multor domenii ale economiei Republicii Moldova de către un grup îngust de magnați se produce pe fundalul ”impotenței” crase a Consiliului Concurenței și a lipsei unui mecanism de control real asupra prețurilor, necesar chiar și în condițiile economiei de piață.

”Atragem atenția că recent Consiliul Concurenței, în loc să prevină hotărât majorările nejustificate ale prețurilor la benzină și motorină, din contra, a avertizat societatea asupra eventualelor scumpiri, transformându-se astfel într-o filială a companiilor petroliere” precizează PPDA.

PPDA mai afirmă că, ultima explozie a prețurilor la carburanți lovește puternic în economia țării, în special în agricultura recent afectată grav de calamitățile naturale și încă departe de a fi capabilă să se reabiliteze.

În acest context de criză profundă pe piață energetică, Platforma DA cere:

  1.  demisia conducerii Consiliului Concurenței și desemnarea urgentă a unei echipe profesioniste capabile să gestioneze situația creată;
  2.  audierea pe platforma parlamentară a tuturor factorilor de decizie responsabili pentru situația creată pe piața produselor petroliere;
  3.  elaborarea mecanismului de compensare a majorării prețurilor la carburanți prin restituirea plenară sau parțială a accizelor pentru motorina procurată de către fermieri;
  4.  modificarea urgentă a metodologiei de stabilire a prețurilor la produsele petroliere prin plafonarea prețului comercializării combustibilului, raportată la cotațiile Platts;
  5.  delegarea către ANRE a atribuțiilor stabilirii prețurilor minime la carburanți cu participarea în acest proces a experților și reprezentanților societății civile.

Prețul benzinei s-a majorat cu un leu și 60 de bani per litru, adică cu 10%. Dacă până acum un litru de benzină A95 putea fi procurat cu 16 lei și 15 bani, acum va trebui să plătim pentru aceeași cantitate 17 lei și 75 de bani.

Și motorina a crescut în preț. Majorarea constituie 8 procente, adică un leu și zece bani per litru.

Totodată, prețul gazului lichefiat a avut o majorarea de circa 6 procente, ceea ce constituie 60 de bani.

Potrivit petroliștilor, majorările au fost operate din motiv că accizele sunt mai mari, dar și petrolul s-a scumpit. Asta deși, experții în acest domeniu au declarat de mai multe ori că, prețul ar trebui, din contra, să fie mai mic, întrucât încasările petroliștilor sunt destul de mari.

Dosar Media

Ai o noutate?