Declarații după consultări: Maia Sandu va cere Curții Constituționale să constate circumstanțele dizolvării Parlamentului

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat la consultări fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta subiectul dizolvării Parlamentului, iar astăzi au avut loc ultimele consultări cu PSRM, Pentru Moldova și Partidul ”ȘOR”

Deputații din Pentru Moldova și cei de la Partidul ”ȘOR” au declarat după consultările cu președintele țării, Maia Sandu, că poziția lor rămâne aceeași. Învestirea unui Guvern plenipotențiar cât mai urgent.

”Noi am reiterat poziția noastră cu privire la necesitatea învestirii unui Guvern și faptul că declanșarea alegerilor anticipate nu sunt oportune în următoarea perioadă. Scopul nu scuză mijloacele”, declară Ulanov.

Partidul Socialiștilor insistă pe numirea în funcția de premier a lui Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare. Precizarea a fost făcută de deputatul PSRM Vlad Batrîncea după consultările cu Maia Sandu.

”Am reiterat astăzi poziția noastră, că în Parlament există o majoritate și există un candidat la funcția de prim-ministru. Domnul Golovatiuc este o persoană pregătită, cu o reputație ireproșabilă. Este capabil să formeze o echipă, să prezinte un program și să scoată Republica Moldova din impas sanitar, social și economic”, a declarat Batrîncea.

El a precizat că soluțiile pot fi găsite doar de comun acord și prin dialog între Parlament și Președinție. Deputatul spune că nu au primit niciun răspuns clar în ceea ce ține de acțiunile de mai departe ale Maiei Sandu. Cât privește organizarea alegerilor parlamentare anticipate, socialistul spune că acestea pot fi organizate doar după stabilizarea situației pandemice, social-economice, asumat, responsabil și cu un Guvern capabil să administreze lucrurile în țară.

Potrivit experților, Maia Sandu are toate condițiile întrunite pentru a se adresa la Curtea Constituțională și a cere constatarea faptului că Parlamentul poate fi dizolvat, după ce timp de trei luni de zile nu a fost învestit un Guvern, în urma a două încercări eșuate de votare a unui cabinet de miniștri.

Acest lucru îl confirmă și vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, care a declarat după consultări că, au avut loc niște mimări, iar decizia cu privire la ceea se va întâmpla de acum în colo, a fost luată de către președintele țării, Maia Sandu.

”Ceea ce se întâmplă este o formalitate. Nu are rost să avem o atitudine serioasă față de aceste consultări. Decizia este luată, nu s-a dorit o discuție sinceră. I-am reiterat poziția noastră, privind asumarea guvernării a PPDA. Nu a fost luată decizia cu privire la anticipate, care este data exactă, însă este cert că până atunci țara rămâne pe mâinile Guvernului interimar, condus de Aureliu Ciocoi. Nu se dorește să fie salvată țară. Deciziile se iau în interes politic”, declară Slusari.

Iar liderul interimar al PAS, Igor Grosu, spune franc după consultările cu președintele țării – anticipate. Asta s-a discutat la întrevedere.

”Mesajul pe care l-am transmis noi e că, în virtutea evenimentelor care s-au consumat în Parlament, noi considerăm că circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului sunt îndeplinite. În condițiile în care timp de 3 luni Parlamentul nu este capabil să învestească un Guvern, după două tentative eșuate de învestire a Guvernului. Nu am discutat termene, dar un lucru pe care l-am transmis e că alegerile anticipate trebuie să aibă loc conform legii. Alegerile trebuie să aibă loc vara, aceasta recomandă și specialiștii”, declară Grosu.

Faptul că președintele țării nu va veni cu un candidat la funcția de premier și va solicita declanșarea alegerilor anticipate o confirmă și deputații de la Partidul Democrat, dar și cei din PRO Moldova, care s-au arătat nevoiți să-i explice președintelui de ce Moldova nu are astăzi nevoie de alegeri anticipate.

Liderul Pro Moldova, deputatul Andrian Candu, a declarat după consultările cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu că aceste discuții ar fi fost doar o mimare.

”Considerăm că și aceste discuții sunt o mimare, un joc politic, de interes politic, ca cineva să se vadă cu mai multe mandate. Am înmânat argumentele noastre juridice și politice a situației actuale și faptul că la ora actuală nu sunt argumente de a dizolva Parlamentul”, a declarat Andrian Candu.

Democrații nu susțin în momentul de față opțiunea dizolvării Parlamentului.

Ei au declarat după discuțiile avute cu Maia Sandu că i-au propus acesteia să înceteze lupta politică și să abandoneze pentru o perioadă ideea alegerilor anticipate și dizolvarea Parlamentului.

Democrații pledează pentru un guvern de compromis, care să fie format din reprezentanții ai diverselor formațiuni parlamentare.

”Consultările nu au durat prea mult. Au fost o obligațiune care trebuia bifată, ca ulterior să se spună că au fost consultate fracțiunile parlamentare. Noi am pus o întrebare la care nu am primit un răspuns. Ce se întâmplă în Republica Moldova până la alegerile parlamentare anticipate? Cine gestionează criza? Cine organizează procesul de vaccinare? Și cine gestionează criza economică?”, a declarat Filip.

Liderul PDM, Pavel Filip a declarat că i-au sugerat președintei Maia Sandu să înceapă imediat discuții cu fracțiunile parlamentare pentru instalarea unui guvern care să gestioneze această criză.

Doctorul în drept constituțional, Alexandru Arsene, declară că președintele țării, Maia Sandu, are toate argumentele constituționale să se adreseze la CCM, care ulterior va spune că sunt întrunite condițiile legale pentru dizolvarea Legislativului.

”Președintele țării poate merge la CCM, întrucât au fost îndeplinite toate temeiurile legale pentru dizolvarea Parlamentului. Două tentative de învestire a Guvernului au eșuat”, spune doctorul în drept Alexandru Arseni, unul din autorii Constituției.

Potrivit art. 85 din Constituție, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

 

Dosar Media

Ai o noutate?