Foto: Facebook/Nicolae Esanu

Decizia CNESP care obligă moldovenii să aibă un act de identitate la ei când ies din casă, făcută praf de către un fost vice-ministru al Justiției

Decizia CNESP care obligă moldovenii să aibă un act de identitate la ei când ies din casă, făcută praf de către un fost vice-ministru al Justiției.

Fostul vice-ministru al Justiției Nicolae Eșanu critică una dintre ultimele decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică, care obligă moldovenii să aibă un act de identitate la ei atunci când părăsesc domiciliul.

Eșanu se arată nedumerit de această hotărâre, menționând Că, potrivit legii CNESP nu are împuterniciri de a veni cu astfel de decizii obligatorii.

”Cred că trebuie să recunosc și public că am militat constant că legile trebuie interpretate astfel, încât să se permită CNSP-ului să adopte măsuri eficiente pentru combaterea pandemiei. Dar în același timp m-am opus categoric încercărilor de a interpreta normele respective în sensul că CNSP are discreție nelimitată. În acest sens urmăresc cu îngrijorare informațiile privind introducerea de către CNSP a obligației de a purta documentele de identitate. Nu am văzut motivarea și nu mă pot pronunța dacă impunerea acestei obligații poate fi considerată necesară pentru combaterea pandemiei”, reacționează Eșanu.

Totodată, fostul vice-ministru susține că, ”dacă cumva norma a fost introdusă pentru a permite sancționarea celor care nu respectă regulile impuse de CNSP, atunci avem probleme, căci CNSP nu are atribuții în acest domeniu”.

Amintim că toți cetățenii țării, cu excepția minorilor, sunt ”obligați” de către CNESP să dețină asupra lor un certiciat ce confirmă identitatea, indiferent că se află în spații publice închise sau deschise, în parcuri sau transport public.

Prevederea se conține în anexa Horârii 63 din 8 octombrie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

”Pe perioada stării de urgență în sănătate publică, se obligă toți titularii actelor de identitate, cu excepția minorilor, să dețină asupra lor un act de identitate, o copie a unui act de identitate sau o fotocopie a unui act de identitate în format digital în timpul aflării în toate spațiile publice, inclusiv în transportul public”, se menționează în hotărâre.

Printre ale decizii aprobate în data de 8 octombrie se numără punerea în aplicare a certificatului COVID-19 și activitatea instituțiilor de învățământ, în condiții de pandemie.

Prima modificare vizează regimul de carantină care este respectat de elevi și studenți ce se află în carantină, după contactul cu un caz confirmat cu COVID-19.

Revenirea la ore cu prezența fizică, poate fi reluată după a 7-a zi, din data confirmării cazului pozitiv, pentru acei elevi studenți, care prezintă un rezultat negativ la test diagnostic pentru virusul Sars-Cov-2, realizat în ultimele 24 de ore.

Turcan Ana

Ai o noutate?