Colaj: Dosar Media

”De ultimatumul lui Dodon să se ocupe procurorul general” – Deputații și experții se amuză pe seama condiționalităților înaintate de șeful socialiștilor

Astăzi expiră ultimatumul înaintat pe data de 1 martie 2021, de către șeful socialiștilor, Igor Dodon, președintelui țării, Maia Sandu.

Dodon a somat-o pe Maia Sandu să iasă din izolare și să dialogheze cu fracțiunile parlamentare, respectiv să semneze decretul de desemnare a unui candidat la funcția de premier până în data de 9 martie. De altfel, ”funcția de președinte ar putea deveni una decorativă”.

Expertul în drept constituțional Alexandru Arsene însă declară că ultimatumul înaintat de Igor Dodon nu are nici o valoare, întrucât nu deține nici o funcție în stat. Ba mai mult, acesta ar putea fi acuzat de ”tentativă de uzurpare a puterii în stat”.

”În calitate de cine Dodon a făcut aceste declarații? El nu are nici un statut, iar asta cade sub articolul 2, al.2 din Constituție, tentativă de uzurpare a puterii, amestecul în exercitarea funcției constituționale. Este o ingerință foarte clară în funcționarea mecanismului de stat. Maia Sandu își exercită funcțiile, iar de această declarație și ultimatumuri să se ocupe procurorul general”, declară expertul în drept constituțional, Alexandru Arsene în cadrul unei emisiuni TV.

Și deputatul PAS Dumitru Alaiba a făcut haz de ultimatumul înaintat pe data de 1 martie 2021 de către Igor Dodon, lider al PSRM.

”9 martie – ultimatumul a expirat”, scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Președinția a reacționat, subliniind că nu acceptă ultimatumuri și pledează pentru alegeri anticipate.

Maia Sandu a declarat anterior că nu va relua consultările cu fracțiunile parlamentare și nu va desemna un candidat la funcția prim-ministru, motivând că în actualul Parlament nu ar exista o majoritate de deputați care să susțină un guvern pro-reforme.

Dosar Media

Ai o noutate?