De stat în casă: Cărți, filme, muzică și evenimente

Pentru că e frig și e pandemie, am decis să vă pregătim pentru fiecare început de săptămână o listă de recomandări numai bune #destatîncasă. Iar dacă sunteți responsabili și vreți ca trendul să persiste, dați-ne o mână de ajutor. Trimiteți sugestiile voastre la adresa dosarmedia@gmail.com

Recomandări numai bune #destatîncasă de la Marcela Postică

Cărți

Se apropie Black Friday, iar eu vă recomand să profitați de reducerile din librăririi pentru a cumpăra scriitori tineri, plini de potențial, care au reușit să introducă complexitatea timpurilor actuale în lumea literară.

Sally Rooney este denumită drept scriitoarea generației Tik Tok, iar al doilea său roman ”Normal people” a stârnit multe laude/conversații din partea și în rândul criticilor. The Guardian l-a numit ”a future classic”, susținând că ”young love never looked better”, iar după o săptămână după publicare, romanul a fost nominalizat pentru premiul Man Booker. Ulterior, BBC/Hulu a reușit să adapteze un mic serial în baza acestuia (IMDB: 8,5/10).

Cartea e o poveste de dragoste neordinară, actuală, adaptată diversității și dramelor autentice a unor generații marcate de emanciparea femeilor, comunității LGBT și căutării de sine. Ce mi-a plăcut  a fost faptul că tangențele pe care le identificam nu se limitau doar la ceva intangibil, ele erau palpabile, obiecte reale din stilul meu de viață și realitate.

Filme

Pentru că avem o investigație în curs la Vatican: contul de Instagram al Papei a dat like unui model brazilian, vă invit să urmăriți documentarul inspirat din evenimente reale ”The two popes”, pentru a-l cunoaște mai bine pe Papa Francis.

Documetarul reflectă tranziția dintre conservatorul Papa Benedict al XVI-lea către actualul lider, care propune o viziune modernă pentru biserica catolică. Filmul arată latura umană a celor doi protagoniști, explicând cum a fost posibil ca biserica catolică să închidă ochii asupra cazurilor de molestare a copiilor de către preoți.

Este tipul de dramă care te face să râzi și să plângi în același timp. Are 3 nominalizări la Oscar și mai am doar ceva de spus: Enjoy!

Muzică

Sunt o leneșă, iar ca mine sunt sute. I know! Mi-am propus să ascult top 10 mari compozitori/compoziții de muzică clasică pentru anul acesta. Am ascultat: none. Respectiv, îmi propun și vă propun să facem acest lucru până nu s-a terminat anul și mai putem bifa ceva din lista de ”new year resolutions”. Mai jos, lista de to do. Enjoy!

  1. S. Bach – St Matthew Passion
  2. Tchaikovsky – Symphony No. 6
  3. Mahler – Symphony No. 2
  4. Beethoven – Grosse Fuge
  5. Mozart – Requiem
  6. Monteverdi – Vespers
  7. Elgar – Cello Concerto
  8. Wagner – The Ring Cycle
  9. Max Richter – Vivaldi: Recomposed
  10. Gorecki – Symphony No. 3

Aveți aici un link util

Evenimente

În contextul unei campanii de Black Friday total eșuate și inadecvate din perspectiva mea, vorbim de Darwin aici, vă recomand TEDxZorilorWomen Fearless. Organizatorii promit subiecte puternice, inspiraționale, povestite de către femei a căror experiență ne poate fi de folos.

Evenimentul se va desfășura online, sâmbătă, pe 28 noiembrie, la ora 19:00. Mai multe detali găsiți aici

Postica Marcela

Ai o noutate?