”Munca forțată se pedepsește penal”. Este declarația ministrului Justiției Fadei Nagacevschi, care îi arată din deget președintelui țării, Maia Sandu. Reacția vine după ce Sandu a refuzat să semneze decretul prin care să ia act de demisia a trei miniștri din Guvernul Chicu: Viorica Dumbrăveanu, Serghei Pușcuță și Anatol Usatîi.
”Stimați prieteni, politica e politică, dar,… Articolul 168. Munca forțată (Cod penal). (1) Obținerea muncii de la o persoană împotriva voinței ei, prin constrângere sau înșelăciune, dacă această acțiune nu întrunește elementele traficului de ființe umane sau ale traficului de copii, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani. (2) Aceeași acțiune săvârșită: a) asupra a două sau mai multor persoane; d) de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană cu funcție de demnitate publică, de o persoană publică străină sau de un funcționar internațional”, afirmă Nagacevschi.
Totodată, Nagacevschi o averizează pe Maia Sandu, făcând trimitere la Codul penal, cu închisoare de la 6 la 10 ani de pușcărie.
”Se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 3500 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice”, a scris Nagacevschi pe Facebook.
Expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, a declarat că penstru agora.md că „nota informativă a președinte este absolut corectă” și că de fapt, foștii miniștri ar fi ”încalcat jurământul” și atricolul 103 al Constituției.
„Totul ce este scris în această notă informativă a președintei este absolut corect. Dacă un ministru își dă demisia președintele prin decret ia cont de această demisie și, la fel, prin decret numește alt ministru. Aici este vorba când este un cabinet de miniștri, un Guvern plenipotențiar. Noi însă avem o atlă situația. Noi avem un Guvern în care prim-ministrul și-a dat demisia. Odată cu demisia Guvenrului, conform Constituției, demisionează tot Guvernul, dar ei își exercită atribuțiile sale până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”, a declarat Osmochescu.
Expertul în drept constituțional susține că prin refuzul ex-miniștrilor de a-și exercita în continuare funcțiile poate fi calificat ca o încălcare a Constituției.
„Refuzul ministrului de a apărea la serviciu și a-și exercita funcțiile este o încălcare a jurământului și a atricolului 103 al Constituției, care spune că mandatul Guvernului expiră atunci când are votul de neîcredere al Palramentului sau a demisie prim-ministrului și își exercită funcțiile până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”, a mai spus Nicolae Osmochescu.
Amintim că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a acceptat să emită decretul privind actul de demisie a ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrului Economiei, Anatol Usatîi.
În scrisoarea sa, Maia Sandu spune că legea nu permite demisia miniștrilor din cadrul unui Cabinet de miniștri aflat deja în demisie. Așadar, președintele țării vrea ca cei trei miniștri să-și exercite atribuțiile până la numirea unui alt Executiv.