De cine depinde ”libertatea lui Dodon” – Pauză în ședința de la Curtea de Apel

Ședința Curții de Apel Chișinău, la care se vor examina recursurile în privința măsurii preventive în raport cu fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea să fie anulată, întrucât procurorii au cerut recuzarea unui judecător din completul de judecată.

Acuzatorii de stat au cerut recuzarea judecătorului Curții de Apel Chișinău Ghenadie Morozan, care urma să examineze demersul privind schimbarea măsurii de arest preventiv în cazul ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon. Magistratul ar avea legături de rudenie cu Vladimir Plahotniuc. Acuzarea a mai spus că Plahotniuc are statut de învinuit în dosarul în care este vizat Dodon, fiind acuzat de corupție activă.

În aceste momente, un alt complet de judecată examinează solicitarea procurorilor privind înlocuirea unui judecător.

Potrivit procurorilor, fratele magistratului Ghenadie Morozan este căsătorit cu sora lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii din dosarul în care este vizat Igor Dodon au remarcat că judecătorul a cerut din proprie inițiativă, în repetate rânduri, recuzarea sa în dosarele în care figura Plahotniuc.

Procurorul Petru Iarmaliuc a mai spus că Plahotniuc are, la fel, statului de învinuit în dosarul în care este vizat Dodon. El este acuzat de corupție activă, iar Igor Dodon – de corupție pasivă.

Demersul privind recuzarea lui Morozan urmează a fi examinat de alt complet de judecată.

Cine este Ghenadie Morozan

Morozan a participat la examinarea dosarelor după protestele violente din aprilie 2009. Totodată, Morozan este rudă prin afinitate cu prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Mai exact, fratele lui Ghenadie Morozan, Eduard, este căsătorit cu sora lui Vladimir Plahotniuc, lucru confirmat şi de mama judecătorului, care nu neagă că familiile Morozan şi Plahotniuc se află în relaţii de prietenie.

Numele lui Ghenadie Morozan a fost vizat în mai multe dosare de rezonanţă. De exemplu, în 2012 el a emis o încheiere de anulare a ordonanţei lui Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general, prin care ultimul dispunea efectuarea unor investigaţii suplimentare pe cazul omorului lui Alexei Veretco, dosar în care este implicat deputatul PD, Constantin Ţuţu.

Ghenadie Morozan este cunoscut şi pentru că în 2011 a emis o încheiere prin care obliga procurorul general să decline competenţa pentru efectuarea urmăririi penale şi să fie transmise către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse cauzele penale în privinţa cunoscutului interlop Grigore Caramalac. Pentru această faptă, Morozan a fost sancţionat de Colegiul Disciplinar cu mustrare aspră.

Data numirii în funcție: 17.06.2004

Potrivit magistrat.md, prin Decretul Președintelui RM nr. 1675-VII din 10 iulie 2015 numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Prin Decretul Preşedintelui RM nr. 1073-VII din 01 aprilie 2014, a fost reconfirmat în funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Rîşcani, municipiul Chişinău.

Prin Decretul Președintelui RM nr. 2335-IV din 7 septembrie 2009, a fost numit în funcția de judecător de instrucție, până la atingerea plafonului de vîrstă.

Prin Decretul Președintelui RM nr. 1864-III din 17 iunie 2004, a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător de instrucție la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău.

Dosar Media

Ai o noutate?