De ce va fi declarată stare de urgență în Republica Moldova din 6 decembrie

Starea de urgență în Republica Moldova urmează să fie prelungită din 6 decembrie cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri de Guvern, transmite IPN.

Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a declarat că propunerea de a prelungi starea de urgență are la bază raportul Comisiei pentru Situații Excepționale, care s-a convocat astăzi. „Necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată, în primul rând, de riscurile și amenințările care cresc în intensitate și vizează direct securitatea națională, atât din punct de vedere al aprovizionării cu resurse energetice în perioada rece 2022-2023, cât și din punct de vedere al ordinii și securității publice, dar și securității frontiere”, a spus ministra.

Potrivit ei, situația din regiune condiționată de războiul din Ucraina, care afectează în mod direct Republica Moldova prin atacurile Federației Ruse asupra sistemului energetic al Ucrainei, având ca efect deconectarea energiei electrice pe întreg teritoriu al Republicii Moldova, generează în continuare vulnerabilități la adresa securității țării. „Toate aceste amenințări și riscuri sunt de natură să impună necesitatea în continuare a mecanismelor decizionale conferite de cadrul normativ intern ce permite luare unor decizii prompte ca răspuns necesar la acțiunile care le-au determinat”, a mai spus Ana Revenco.

Proiectul cu privire la prelungirea stării de urgență urmează să fie înaintat Parlamentului. În acest sens, premierul Natalia Gavrilița a declarat că se va prezenta în fața deputaților la ședința de joi a legislativului.

Instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori, ultima decizie în acest sens fiind adoptată pe 6 octombrie.

Dosar Media

Ai o noutate?