De ce plătim mai mult pentru serviciile de taxi în Chișinău

În comparație cu anul 2021, prețurile serviciilor de taxi au crescut semnificativ. Motivul a fost inflația, situația economică din țară și cererile șoferilor de a primi salarii mai mari pentru a nu mai fi dezavantajați. Vlad Matvei, director al serviciului regional de taxi “Teleport”, a explicat pentru BP situația de pe piața moldovenească, scrie alocapitala.md

Prețurile în Chișinău

Potrivit acestuia, există mai mulți factori care stau la baza creșterii prețurilor, dar principalul este creșterea prețurilor la carburanți. “Taxiurile obișnuiau să alimenteze cu gaz înainte, dar acum trec la benzină, deoarece gazul este cel mai scump combustibil din Moldova. Dacă atunci benzina costa 12 lei, acum costă aproape 30 de lei. Șoferii au o instalație de gaz în mașini, dar nu o folosesc”, a spus el.

În același timp, Vlad Matvei a spus că majorarea prețului depinde de serviciul de taxi. Astfel, în Chișinău, cele mai scumpe servicii sunt oferite de iTaxi, iar cele mai ieftine – de Yandex Go.

“Yandex este o companie mare care își permite să facă dumping la prețuri, adică compania compensează o anumită sumă din costul călătoriei ca bonus pentru șoferi. De asemenea, au un buget mult mai mare decât alte firme”, a spus el.

Această companie, potrivit lui Matvei, nu mărește prețul pentru că vor fi mai puține comenzi și nu va fi profitabil pentru șoferi să lucreze în acest mod.

Prognoze

Având în vedere situația economică din Republica Moldova și inflația, cred că sunt foarte posibile noi creșteri de prețuri. Pentru că, dacă într-o zi șoferii vor spune că nu este profitabil pentru ei să lucreze, companiile vor trebui să rezolve cumva această problemă. Dacă șoferii sunt motivați de tarife, atunci va trebui să creștem prețul pentru a-i face să muncească”, a spus el, adăugând că este dificil de prezis exact ce se va întâmpla acum.

În cele din urmă, acesta a spus că prețurile din Moldova sunt foarte mici în comparație cu cele din Europa. Potrivit acestuia, în timp ce în Ucraina prețurile sunt practic aceleași, în România sunt de cel puțin două ori mai scumpe.

Sursa: alocapitala.md

Dosar Media

Ai o noutate?