Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea, votată săptămână trecută în două lecturi de Parlament, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui, în subordinea Legislativului. Prin suspendarea legii Igor Dodon a fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituțională se va întruni pentru examinarea contestației. Chiar și așa, legea a fost promulgată de Dodon, chiar dacă tot ieri, 7 decembrie, Curte a suspendat această lege.
Cu toate acestea, expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov spune că decizia Curții Constituționale este cea care are întâietate.
”Cel mai presus act emis de vreun organ de stat, sânt actele juridice emise de Curtea Constituțională. În orice caz, nu contează că este semnat sau nu decretul, actul legislativ a fost suspendat, el nu mai poate genera careva raporturi juridice pentru nimeni. Din data suspendării orice act își pierde posibilitatea de reglementare. Actul legislativ modificat prin decizia Curții Constituționale a fost stopat, doar în partea ce tine de modificările operate la moment de Parlament”, declară expertul în drept constituțional, Alexandru Cuznețov pentru Dosar Media.
Amintim că, magistrații Curții Constituționale au suspendat luni, 7 decembrie, legea votată de deputații PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.
Astfel, Înalta Curte admis cererea de suspendare a acțiunii Legii adoptate în trei decembrie pentru modificarea unor acte normative, depusă de deputatul PAS Sergiu Litvinenco, prin care SIS-ul a fost scos din coordonarea președintelui țării.
Astfel, acțiunea legii a fost suspendată până la soluționarea în fond a cauzei.
„Soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională”, au conchis magistrații de la Curtea Constituțională.
Se întâmplă la câteva zile după ce deputații PSRM – Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte controversate și activ contestate de opoziție, fără a fi examinate corespunzător de către parlamentari.
Printre acestea sunt proiectele bugetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectul de transfer al SIS-ului de sub administrația Președinției în subordinea Parlamentului. Pe toate aceste proiecte de lege, opoziția a depus contestații la Curtea Constituțională.