Cumpărături conștiente: cum să vă actualizați garderoba și să nu dăunați mediului.
În lumea modernă, unde se acordă o mare atenție protecției mediului, un proces atât de important din viața noastră, precum cumpărarea hainelor și încălțămintei, nu poate fi ignorat.
Nu este un secret că ceva nu este în regulă cu industria modei – costul minim al lucrurilor a dus la o înflorire a consumului excesiv și a dorinței de a cumpăra din ce în ce mai des. Și ce anume și cum cumpărăm afectează biodiversitatea planetei noastre, starea râurilor și lacurilor, precum și cantitatea de micro plastice din ocean.
Potrivit Greenpeace, 40% din articolele de garderobă sunt rare sau niciodată utilizate. Acest lucru se întâmplă atunci când cumpărăm lucruri sub influența stresului, a dispoziției proaste sau a dorinței de a ne răsfăța. Prin urmare, este foarte important să începeți să cumpărați conștient. Iată un plan rapid, pas cu pas, pentru reînnoirea garderobei într-o manieră durabilă.
Adesea lucrurile pe care nu le purtăm fie le duplică pe cele deja în garderobă, fie nu reflectă destul stilul nostru individual. Și cumpărăturile încă încep cu stil. Pentru a elabora stilul, puteți contacta un stilist sau să-l faceți singur. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un telefon și de câteva ore de timp liber.
Pasul 1. Colectează într-un singur loc (colaj pe telefon, mood board pe Pinterest) imagini cu haine sau perechi de încălțăminte care îți plac și îți imaginezi că ai arăta bine în ele. Analizează aceste fotografii, cine este această persoană, care sunt valorile sale, stilul de viață. Notează detaliile care îți plac în mod special (eșarfă la gât, pantofi, combinații de culori etc.).
Pasul 2. Încearcă să combini hainele la fel ca în colajul tău, acasă sau într-un magazin. De exemplu: stai în camera de probă, vezi dacă te simți confortabil în ele. Nu trebuie să cumperi încă nimic.
Pasul 3. Analizează-ți garderoba. Începe cu hainele sezonului curent. Scoateți totul din dulap. Luați fiecare lucru în mâini și gândiți-vă, simțiți cât de mult vă place acest lucru, vă simțiți confortabil în el, ce emoții trezește, în ce stare se află. Poate că are nevoie de reparații etc.
Pasul 4. Articolele care nu au trecut de selecție trebuie să fie sortate în siguranță în funcție de categorie: pentru zdrențe, pentru reciclare, pentru a fi reparate, donate în scopuri caritabile, vândute.
Pasul 5. Din lucrurile rămase după analiză, alcătuiește mai multe imagini, ca în tabloul tău inițial, așa cum îți imaginezi că ai vrea să arăți. Nu-ți fie teamă să experimentezi și să combini ceea ce nu te-ai gândit să combini înainte.
Pasul 6. Încearcă să porți seturile noi, create de tine, timp de 2-4 săptămâni, până atunci vei începe să înțelegi ce anume îți lipsește.
Pasul 7. Abia acum este timpul să faci o listă de cumpărături și să mergi să- achiziționezi hainele noi de care crezi că ai nevoie!
Nu uitați regulile importante de cumpărături în magazin:
- Ia o gustare înainte de cumpărături – astfel elimini stresul suplimentar.
- Respectați strict lista de cumpărături.
- Evitați cumpărăturile în timpul promoțiilor și vânzărilor și puneți-vă întrebări în camera de probă. De exemplu, „Am nevoie de acest lucru?”, „Cu ce îl voi purta?”, „Cât de des îl voi purta?”, „Care este compoziția lucrului?” Voi putea să îl vând sau să-l reciclez? „,” Mă simt confortabil? ”
- Nu sunteți de acord cu o achiziție dacă aveți măcar un moment de îndoială. Fotografiați-vă în haine și ieșiți din magazin. Dacă după câteva zile vă mai amintiți acest lucru și sunteți sigur că îl veți purta, nu ezitați să vă întoarceți pentru el.