Cum vor fi plătite salariile și pensile în luna decembrie – precizările lui Dodon

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a dat asigurări că salariile pe luna decembrie vor fi achitate la timp. Subiectul a fost discutat, astăzi la întrevederea săptămânală a șefului statului cu premierul țării și președintele Parlamentului.

“Nu există nicio întârziere la achitarea plăților. Am auzit unele declarații ale unor politicieni referitor la salarii și pensii. Vreau să confirm și să asigur că pe parcursul acestei luni, Guvernul spune că și la începutul anului viitor, atât cât suntem noi responsabili de situația din țară, salariile și pensiile se achită la timp și nu vor fi întârzieri”, a declarat Igor Dodon.

Precizările lui Dodon vin ca o reacţie la declaraţiile vicepreşedintelui Parlamentului. Recent, Alexandru Slusari a spus că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri.

Slusari a menționat că trebuie de remarcat faptul că, lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor e nevoie de aproximativ 3,5 miliarde lei. Luna ianuarie tradițional este cea mai problematică pentru Ministerul Finanțelor sub aspectul acumulării veniturilor.

”În acest context există un risc serios ca salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri. Dar alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoarea în general nu vor fi posibile. Mai mult decât atât, Guvernul și pentru proiectul bugetului pentru 2021 vine cu o abordare riscantă. Acele 4,4 miliarde de lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursa de acoperire a deficitului bugetar. În contextul alegerilor anticipate există o probabilitatea foarte înaltă că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit în Moldova nu mai devreme de luna iunie, iar programele cu donatorii vor apărea în cel mai bun caz la toamna 2021”, spune Slusari.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?