Foto:stirileprotv.ro

Cum verifici singur dacă o mască de protecție este sigură și de calitate – detalii

România a emis o alertă precum că mai multe măști dep pe piață nu corespun normelor. Potrivit reprezentanților ANPC, măștile poartă marcajul care atestă certificarea pentru comercializarea în Uniunea Europeană, însă sunt contrafăcute și nu oferă siguranță. Peste 12.000 de materiale sanitare de acest fel au fost descoperite ieri de reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara. Ei au arătat și cum pot fi diferențiate măștile conforme de cele neconforme.

„Asta e originală, vezi? Este sudată practic de material. Deci asta e originală și se rupe cu tot cu material. La cea care este fake, pur și simplu se deschide. Vorbim de măști FFP 3 cu o anumită marcă, care efectiv le pică filtrul care era aplicat pe ele”, arată medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Eticheta măștilor indică țara de proveniență, Polonia, și, cel mai probabil, nici firmele distribuitoare nu au știut că produsele sunt contrafăcute.

 „Din 25.000 de măști, să ai 12.000 de măști neconforme înseamnă efectiv crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu acește măști cu care practic inhalezi tot aerul contaminat cu Sars – Cov- 2 și după aia să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos.”, adaugă Cristian Oancea.

La prima vedere, măștile par absolut identice, însă în urma unui control amănunțit medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au stabilit de exemplu că unele măști sunt conforme, iar altele nu.

În prima fază le-au atras atenția lipiturile prost făcute ale ambalajului, dar și diferențele de scris.

Dosar Media

Ai o noutate?