Deși nu sunt la fel de aspectuoase precum ouale colorate cu vopsea specială de la magazin, mulți adopta tehnicile mai vechi de colorare pentru a renunța complet la chimicale. Dacă te tentează să încerci varianta bio a ouălor de Paști, îți aratăm cum să faci un curcubeu din surse naturale.
S-ar putea să ai parte și de eșecuri, iar culorile dorite să nu fie chiar atât de strălucitoare, dar merită să încerci. Ar trebui să faci primul test pe câteva ouă cu ceva timp înainte de Paști, ca să nu te trezești chiar înainte de ziua cea mare fără oua roșii pe masă. Culorile se obțin din surse vegetale cu pigmenți puternici: spanac, sfeclă roșie, coacaze, morcovi. Poți încerca și produse proaspete, și varianta congelată sau la conservă, însă rezultatele cele mai bune se obțin cu primele dintre ele.
Folosește ouă cu coajă albă pentru că asta va garanta o culoare mai puternică și mai frumoasă. Spală-le bine cu un degresant ușor și pune-le la fiert. Ai două variante pentru a le colora natural: fie le fierbi în apă în care adaugi și sursa de culoare și oțet, fie pregătești un amestec concentrat și colorat în care să pui apoi ouăle.
Nouă ne-a plăcut a doua variantă, prezentată de o bloggeriță americană pe site-ul ei Poppy Haus.
Ouăle se fierb la foc mic și se scot la răcit. Între timp, pregătești culorile.
Pentru ouă albastre: pregătește la stocător un suc din jumătate de varză roșie. Fierbe-l la foc mic timp de 5 minute, adaugă 2 linguri de oțet și strecoară amestecul printr-o sită deasă într-un bol. Lasă-l să se racească. Adaugă un sfert de linguriță de praf de copt și amestecă până când se dizolvă.
Pentru ouă galbene: stoarce morcovi și rădăcină de turmeric. Pune sucul la fiert la foc mic, până da în clocot. Adaugă câteva fire de șofran si gătește timp de câteva minute, până când lichidul se reduce la jumătate. Adaugă 2 linguri de oțet si strecoară prin sită într-un bol.
Pentru ouă rosii/roz: pregătește suc din sfeclă roșie, vișine sau zmeură. Fierbe sucul la foc mic timp de 5 minute, adaugă 2 linguri de oțet și strecoară prin sită într-un bol.
După ce ai pregătit culorile poți să înmoi și rostogolești ouăle fierte prin aceste vopseluri și să le lași să se usuce. Dacă vrei să le dai mai multă strălucire, poți să le ștergi cu o bucată de material moale înmuiat în ulei de gătit.