Foto: all.biz

Criză alimentară în Republica Moldova? Importul capătă amploare

Autoritățile de la Chișinău, au dat asigurări că Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară, iar situația este sub control. Totuși, în ultima perioadă, importul de produse alimentare, în special cerealiere crește considerabil.

Așadar, în ultimele săptămâni, au crescut semnificativ importurile de porumb în ţară, arată date statistice de la vamă. Anterior, autoritățile dădeau asigurări că avem suficiente cereale în țară și securitatea alimentară nu este pusă în pericol.

Potrivit Mold-street, este vorba de un volum de circa 200.000 de tone de porumb, contractate în ultimele două luni din import, în special de către producătorii de alcool etilic (spirt), care au cerere mare pentru produsul lor, în condițiile în care a crescut cererea de produse antiseptice și antibacteriene ca urmare a pandemiei de Covid-19.

Un alt factor este recolta extrem de mică de porumb din țară, cauzată de seceta  ce a lovit țara. Datele arată în acest an o recoltă cu mult mai mică decât în anul 2019, cu aproape 50 la sută.

Pe piața internă există un deficit de porumb, iar prețurile la grăunțe au urcat de la 3,0-3.50 lei la 4,0 lei kilogramul și chiar, pe alocuri, au ajuns la 4,5 lei/kg.

În Moldova cheltuielile pentru procurarea produselor alimentare sunt mari. Acestea alcătuiesc 40% din veniturile populaţiei. În UE proporţia e de 15%. Totodată,  produsele alimentare se comercializează în locuri neadecvate, este practicat comerţul ilicit, nu a fost exclus comerţul cu produse alimentare de contrabandă, care nu sunt supuse controlului calităţii şi inofensivităţii.

Dosar Media

Ai o noutate?