Critici dure după ce Moloșag a fost numită Ombudsman: ”Vot politic, Maia Sandu și poporul au același avocat”.
Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 57 de deputați.
Candidatura Nataliei Moloșag a fost aleasă ca urmare a probei interviului din cadrul concursului organizat de Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.
Societatea civilă, dar și mai mulți politicieni s-au arătat revoltați și dezamăgiți de aceste acțiuni ale partidului de guvernământ.
Maia Sandu și poporul au același avocat – Natalia Moloșag
Avocatul Poporului a fost votat de către majoritatea parlamentară printr-un vot exclusiv politic asumat. Despre aceasta Ion Manole, directorul executiv al Promo-LEX, a scris pe rețelele de socializare. Reacția vine după ce PAS a numit-o pe Natalia Moloșag, fostul avocat al președintei Maia Sandu, în funcția de ombudsman.
”Anume vot politic îl voi numi pentru că nu am auzit nici întrebări și nici careva obiecții la adresa candidaților. După mine, a fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic dacă doriți. Pe parcursul anilor am contestat fenomenul numit ,,mașină de vot,, în Parlament și am declarat că noi, cei mulți, chemați odată la 4 ani să alegem, vrem să avem 101 voci în Parlament, care indiferent de partidul sau fracțiunea din care fac parte să participe și să se implice activ de la tribuna centrală a Legislativului ca să își convingă atât colegii cât și alegătorii cu argumente privind votul său pro sau contra. Așadar, mesajul meu nu este despre candidați. Este despre procesele democratice și fenomenele politice, care de regulă nu sunt perfecte. Nu de alta, dar data trecută a fost la fel, o spun din propria experiență”, a scris Ion Manole.
Și fostul premier, Ion Chicu, a făcut haz de necaz menționând că: ”Maia Sandu și poporul au același avocat. Cum să nu ne umfle pe noi, moldovenii, mândria de atâta „democrație din noi”
De altă parte, ministrul Justiției, Sergiu Litivinenco spune că Natalia Moloșag a devenit Avocat al Poporului pentru Drepturile Omului în urma unui concurs transparent, iar decizia privind numirea sa în funcție îi aparține plenului Parlamentului.
”Ea este o personalitate notorie în domeniul drepturilor omului. A fost un concurs, comisia a selectat doi candidați ambii puternici. Având în vedere că avem o singură funcție de avocat al poporului, a fost aleasă această candidatură. Cel mai important lucru este că persoana aleasă are experiență și notorietate”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul unei emisiuni.
Deputatul BCS Vasile Bolea a criticat candidatura Nataliei Moloșag, invocând că aceasta a fost avocata Maiei Sandu.
”Am reprezentat concurentul electoral Maia Sandu. A fost un client ca oricare altul. Sunt în avocatură din 2006. Nu mă aflu în nicio relație de rudenie, nici cu secretara de stat de la Ministerul Justiției, nici cu cineva dintre deputați sau alți funcționari. Mai mult mă aflu în conflict de interese cu dumneavoastră. Când ați să vă luați licență ați primit refuz”, a menționat Natalia Moloșag.
”Când susțineam ultimul examne nici nu erați în țară. Ați fost după ce am contestat decizia în instanță. Ați pierdut acest proces și pentru asta nota 2. Eu mi-am luat licența de avocat și nu mă simt în conflict de interes”, i-a răspuns Bolea.
Precizăm că 11 persoane au depus dosare la concursul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului.
Nouă dintre ele au fost admise la proba interviului. Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului.
De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.