Creștinii de stil vechi o sărbătoresc astăzi pe Sânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. În această zi, în mai multe localităţi din Republica Moldova, printre care Ciorescu, Leova, Strășeni şi Ialoveni, se sărbătoreşte Hramul
Cuvioasa Parascheva, cunoscută și cu numele de Paraschiva, s-a născut la începutul secolului al XI-lea, nu departe de Constantinopol, într-o familie bogată și credincioasă.
În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, România, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Potrivit tradiției, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la bunul Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămică, este recomandat să împarți din bucatele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta te va ocroti la naștere, iar nașterea copilului va fi una ușoara și lipsită de dureri.
Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoasea. Este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri.
Citește și: Phishing – o nouă metodă de înşelătorie pe internet