Foto: ipn.md

Reacția unui expert, după ce Dumbrăveanu a declarat că situația se îmbunătățește înainte de alegeri: A crescut …

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a declarat că în Republica Moldova situaţia epidemiologică în legătură cu pandemia COVID-19 este „controlabilă”. Lucru care a nedumerit pe multă lume, în condițiile în care, cifrele zilnice de infectări nu sunt deloc pozitive.

I-am solicitat o opinie în acest sens expertului în sănătate publică, Ala Tocarciuc și am întrebat-o cum poate fi percepută această declarație. Iată ce ne-a explicat Tocarciuc.

”S-a făcut referință la doi indicatori – persoanele intubate și numărul pacienților cu forme ușoare. Respectiv, în opinia doamnei Dumbrăveanu numărul acesta s-a diminuat, iar concluzia a fost că situația se îmbunătățește. Însă, în opinia mea este o problemă de interpretare a datelor. Eu m-am uitat încă o dată pe statistici. A crescut numărul total al cazurilor noi și numărul cazurilor active, iar pe acest fundal pare că numărul cazurilor grave este în scădere”, a declarat expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc pentru Dosar Media.

Menționăm că, Viorica Dumbrăvenu a declarat la ședința de miercuri a Guvernului că: „Potrivit datelor operative de la Ședința Punctului Focal, în instituțiile medicale spitalicești sunt internate circa 2700 de persoane. A scăzut numărul cazurilor grave, am avut o medie de 300, acum avem circa 200 de persoane în stare gravă. A scăzut considerabil şi numărul persoanelor intubate, am avut o medie de circa 60 de persoane intubate, la moment avem circa 30 de persoane”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra a menționat în debutul ședinței Guvernului din 28 octombrie că situația este controlabilă, asta deși numpărul cazurilor zilnice rămâne stabil sub o mie, iar cifra totală a celor infectați este de peste 75 de mii de persoane. 

Dosar Media

Ai o noutate?