Maia Sandu riscă să fie suspendată din funcția de președinte, dacă nu înaintează un candidat pentru fotoliul de premier până la sfârșitul săptămânii.
Maia Sandu este obligată să înainteze un candidat la funcția de premier până la sfârșitul acestei săptămâni. Dacă nu va face acest lucru, atunci riscă să răspundă politic, dar și penal, pentru încălcarea prevederilor constituționale.
Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț declară că, potrivit legii, președintele țării este obligat să înainteze, în termen de 15 zile, un candidat la funcția de premier. Dar numai după consultările cu fracțiunile parlamentare.
Și asta chiar dacă, partidele din Legislativ nu au ajuns la un consens între ele pentru a înainta un candidat la acest fotoliu.
Potrivit expertului, Maia Sandu trebuia să facă acest pas imediat după ce, la data de 28 decembrie, au avut loc consultări cu deputații.
”Maia Sandu era obligată să înainteze un candidat la funcția de premier după consultările cu fracțiunile parlamentare. Deci, din data de 23 decembrie, când a fost anunțată demisia premierului, președintele țării are 15 zile la dispoziție pentru a înainta un candidat la funcția de premier”, declară Cârnaț.
Totodată, expertul menționează că, Maia Sandu riscă cu propria funcția, dacă până la sfârșitul acestei săptămâni nu va prezenta Parlamentului un candidat la fotoliul de premier, indiferent dacă se vor găsi sau nu voturi în plen pentru susținerea candidaturii propuse.
”Maia Sandu, dacă nu înaintează un candidat la funcția de premier, atunci poate fi acuzată de încălcarea prevederilor constituționale. Și atunci când va ajunge la situația de adresare la CCM și se va cere de la Curte eliberarea unuia aviz referitor la faptul că nu s-a învestit un alt Guvern, precum că, Parlamentul nu a găsit un numitor comun la numirea unui nou Guvern, în aviz va scrie că: președintele R. M. deliberat nu și-a onorat obligațiunea constituțională.
Aceasta înseamnă că a încălcat prevederile Constituției, respectiv, din punctul meu de vedere, e pasibil de a fi atras la răspundere politică, prin organizarea unui impiciment și suspendarea din funcție și poporul să îl revoce. Și în al doilea rând – răspundere penală. E posibilă atragerea la răspundere penală, dacă o persoană a mers la încălcarea prevederilor constituționale. Odată ce ai încălcat legea, trebuie să fii atras la răspundere, politică și penală. Toți suntem egali în fața legii”, mai adaugă Cîrnaț.
Menționăm că, potrivit legii, dacă formațiunile politice nu au ajuns la un consens pentru înaintarea unui candidat la funcția de premier, președintele țării este obligat să înainteze o persoană la funcția de prim-ministru.
Iar dacă nu întrunește numărul de voturi necesare în Parlament, șeful statului este obligat să înainteze Legislativului aceeași sau o altă candidatură în fruntea guvernului. În condițiile în care, persoana propusă de președinte nu întrunește susținerea necesară în Legislativ, se declanșează procedura alegerilor parlamentare anticipate.
Amintim că premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia în data de 23 decembrie, cu o zi înainte ca Maia Sandu să fie învestită oficial în funcția de președinte al Republicii Moldova.
Chicu a îndeplinit interimatul funcției până în data de 31 decembrie 2020, după care a refuza să mai fie premier în exercițiu.