Expertul în drept constituţional Teodor Cîrnaţ susține că, dacă Curtea Constituţională va fi sesizată pe subiectul instituirii stării de urgenţă în Republica Moldova, există şanse mari că Înalta Curte o va declara neconstituţională.
Teodor Cîrnaţ a explicat că un Guvern în demisie, precum este Guvernul Ciocoi, nu are atribuţii de a iniţia procedura de instituire a stării de urgenţă. Din acest motiv, deputaţii au iniţiat procedura respectivă.
Însă, potrivit expertului, deputaţii nu au drept de iniţiativă în ceea ce priveşte introducerea stării de urgenţă.
”În conformitate cu Legea cu privire la stare de urgenţă, asediu şi război, avem doar doi subiecţi care pot iniţia introducerea stării de urgenţă. Aceşti subiecţi sunt preşedintele Republicii Moldova şi Guvernul plenipotenţiar. Dacă unul din aceste subiecte nu are competenţe depline pentru a cere iniţierea introducerii stării de urgenţă, atunci preşedintele Republicii Moldova are astfel de competenţe. Vedem că ceea ce s-a întâmplat în Parlament, neavând o hotărâre bine argumentată, s-a purces la delegarea dreptului de introducere a stării de urgenţă unor deputaţi. Astfel de delegări nu sunt prevăzute de lege”, a afirmat Teodor Cîrnaţ la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.
Potrivit președintelui Maia Sandu, documentul este unul ambiguu și induce o incertitudine totală în privința acțiunilor Guvernului pe perioada stării de urgență.
„Este o decizie goală, nu are nimic în ea care să spună foarte clar ce înseamnă starea de urgență, cum vor fi compensate pierderile celor care vor fi afectați de această stare de urgență. Este o încercare de a mai amâna dizolvarea acestui Parlament, o încercare de a prelungi viața acestui Parlament și în aceste luni să-și mai dea legi care-i avantajează și care dăunează țării”,a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
Maia Sandu spune că decizia de a institui stare de urgență ar fi fost luată de majoritatea parlamentară pentru a amâna data alegerilor anticipate, întrucât potrivit legii, pe perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat.
„Este o acțiune disperată pentru că doar niște oameni speriați și disperați pot să vină cu o asemenea decizie, care nu sunt nici justificate, nici explicate, poate doar să amâne rezolvarea problemei, pentru noi este importantă decizia Curții Constituționale”, a spus Maia Sandu.
Amintim că, majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR a votat miercuri, 31 martie, pentru instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova, până pe 30 mai. Prim-ministrul interimar, Aurel Ciocoi, a explicat că Guvernul a venit cu această propunere din cauza dinamicii negative din ultima perioadă privind evoluţia pandemiei COVID-19.