Constituția va fi modificată: Deputații au votat proiectul de lege, în prima lectură

Constituția va fi modificată! Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, a fost aprobat de Parlament, în prima lectură, cu 56 de voturi, scrie replicamedia.md

Menționăm că e vorba de proiectul de lege care vizează consolidarea independenței sistemului judecătoresc,

După intrarea în vigoare a acestor prevederi, imunitatea judecătorului va fi valabilă doar în cazul în care acesta săvârșește fapte care au legătură cu exercitarea nemijlocită a mandatului. Dacă a luat mită, s-a îmbogățit ilicit, a comis trafic de influență, abuz în serviciu – sunt lucruri care nu se încadrează în conceptul de imunitate funcțională”, a declarat autorul inițiativei, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Constituția va fi modificată: Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege prevede excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorilor. Acesta este prevăzut la art. 116 din Constituție.

Astfel, judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Numirea lor se va face de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

De asemenea, proiectul propune completarea Constituției cu o nouă prevedere. Aceasta se referă la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

Mai există o altă modificare propusă prin intermediul prezentului proiect de lege. Aceasta se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel, se propune ca judecătorii Curții Supreme de Justiție să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii. Adică de către președintele Republicii Moldova. Dar, numai la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii și nu de către Parlament, cum este în prezent. Potrivit notei informative la proiectul de lege, această modificare va reduce influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

De asemenea, dacă Constituția va fi modificată, se exclude obligativitatea judecătorilor CSJ de a avea vechime în funcția de judecător. Astfel încât să poată veni la CSJ și alte persoane, astfel fiind exclus corporativismul. Totodată, judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, și nu generală.

Potrivit proiectului de lege, din CSM vor fi excluși cei trei membri de drept. Este vorba despre – ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ.

CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecători aleși de Parlament. Membrii non-judecători vor fi confirmați cu votul a 3/5 pentru un mandat de 6 ani și cel mult 2 mandate (12 ani).

Dosar Media

Ai o noutate?