CNAM: Asigurare medicală acoperită de stat pentru cei care cresc și educă patru și mai mulți copii – iată în ce condiții

Regulamentul privind acordarea/suspendarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală a fost completat cu noi prevederi.

Persoanele care cresc și educă patru și mai mulți copii vor beneficia de asigurare medicală acoperită de stat, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină, pe pagina sa oficială.

Astfel, părintele, inclusiv adoptiv, care crește și educă în mod efectiv patru și mai mulți copii pentru perioada în care cel puțin un copil are vârsta de până la 18 ani, va  obține statutul de persoană asigurată de Guvern în baza cererii și a documentelor justificative depuse de persoana fizică. Compania Națională de Asigurări în Medicină acordă sau suspendă acest drept.

Documentele de care au nevoie persoanele eligibile pentru a beneficia de acest privilegiu sunt adeverințele de naștere ale copiilor, certificatul de căsătorie/divorț/deces, după caz,  certificatul privind componența familiei, atestatul de adoptator, după caz;

De asemenea, trebuie să scrieți o declarația (conform modelului aprobat de CNAM) semnată pe propria răspundere prin care persoana fizică confirmă faptul că nu este decăzută din drepturile părintești, că nu a fost încetată adopția în privința copiilor adoptați și că cei mici nu se află la întreținerea instituțiilor educative, curative de asistență socială.

Dosar Media

Ai o noutate?