În campanie electorală lidera PAS, Maia Sandu, spunea că oamenii o întreabă ce poate face un președinte de 45 de kg. Ea afirma cu toată încrederea că ”un președinte onest, curajos și care ține la oameni poate face foarte multe. O să numească în funcția de prim-ministru un om onest, o să numească în funcții de judecători doar oameni cinstiți, o să stea pe capul Procuraturii până o să vadă progrese reale în investigarea tuturor hoțiilor, schemelor”.
Pe 15 noiembrie, Maia Sandu a obținut șansa de a demonstra acest lucru. Sute de mii de oameni și-au pus speranța în ”capacitatea ei de a schimba lucrurile în țară”.
Va reuși sau nu să înfăptuiască tot ce a promis urmează să vedem. Cert este că în lipsa unor pârghii reale în parlament și a unui guvern îi va fi greu.
Imediat ce euforia provocată de victoria în alegerile prezidențiale va trece, la ordinea zilei apare întrebarea: Cu cine vine Maia Sandu la Președinție? Cine va face parte din echipa de consilieri?
Cert este că, dacă despre integritatea Maiei Sandu s-a discutat în toată campania electorală și cu greu au putut contracandidații să-i găsească probleme la acest capitol, acum ”sacul de box” ar putea fi cei care vor face parte din echipă. Maia Sandu va trebui să fie foarte atentă pe cine își va alege consilieri prezidențiali.
Funcția de președinte al Republicii Moldova presupune o imagine impecabilă, atitudine echidistantă, calmă și nicidecum ostilă. Or, cert este că după o campanie electorală murdară, plină de învinuiri, lupta va continua și acum. Mulți care au fost vizați în campania electorală vor vrea să-i ”arate lui Igor Dodon din deget”. Se vor regăsi oare astfel de oameni în echipa prezidențială a Maiei Sandu sau nu?
Este cert că Maia Sandu se bucură de admirația partenerilor occidentali. Lucru care a putut fi ușor observat din mesajele pe care le-a primit imediat după anunțarea rezultatelor preliminare ce o prezentau deja ca învingătoare în turul doi de scrutin.
Maia Sandu s-a lăudat în repetate rânduri că atunci când a format guvernul, au venit moldoveni din diaspora, care au lăsat locuri de muncă bine plătite și funcții importante doar pentru a pune umărul la guvernarea Republicii Moldova. Se va întâmpla același lucru și acum, când are nevoie de echipă la Președinție sau oamenii vor fi selectați din rândurile Partidului Acțiune și Solidaritate?
Râmâne o întrebare deschisă la care vom obține răspuns, probabil, în următoarele zile. Învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova ar putea avea loc în ultima săptămână a lunii decembrie, mai exact în perioada 25-31 decembrie. Asta în cazul în care se respectă toate procedurile în termen și se rezolvă contestările în instanțele de judecată, iar Curtea Constituțională validează rezultatele în baza documentelor și proceselor-verbale prezentate de CEC.