Foto: știri.md

Nagacevschi anunță de la Strasbourg cine este noul judecător la CEDO din partea Moldovei

Nagacevschi anunță de la Strasbourg cine este noul judecător la CEDO din partea Moldovei.

Diana Scobioală este noul judecător al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Un anunț în acest sens a fost făcut de către fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, care se află la Strasbourg.

”APCE a decis: Diana Scobioală, judecător CEDO din partea Moldovei. Îmi amintesc cât am fost linșat de Președinție, reprezentanți PAS, diverși ,,experți” universali, presa ,,independentă” cu referire la concursul pentru funcția de judecător la CEDO. Numai eu știu câte scrisorele agramate, pline de minciuni au fost expediate, inclusiv pe extern pentru a discredita concursul, a obține restituirea listei de candidați. Iată că au eșuat toate acțiunile absurde, rușinoase”, menționează Fadei Nagacevschi.

Totodată, Fadei Nagacevschi susține că: ”Pe Diana Scobioală în 2019 au încercat unii să o înlăture de la conducerea INJ. Desigur nu au reușit”.

”Pentru guvernarea ,,oamenilor buni” Diana Scobioală, ,,părintele” INJ nu era bună, însă CoE este de altă părere, îi apreciază calitățile profesionale, motiv pentru care a desemnat-o într-o funcție extrem de responsabilă, judecător CEDO. Succes noului judecător CEDO și înțelepciune politicienilor! Sper că și-au învățat lecția”, adaugă fostul ministru al Justiției.

Comisia specială din cadrul Ministerului Justiției a desemnat trei candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Diana Scobioală însă a câștigat bătălia.

Cine este Diana Scobioală, noul judecător al Republicii Moldova la CEDO?

Diana Scobioală

Din 2015, Diana Scobioală deține șefia Institutului Național al Justiției. În 2020, aceasta a fost aleasă pentru al doilea mandat. Anterior, a activat timp de nouă ani la Ministerul Justiției, întâi în calitate de specialistă principală la Direcţia principală agent guvernamental și relaţii internaţionale, iar ulterior a devenit șefa direcției. În mediul academic este conferențiară universitară și membră a școlii doctorale la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și formatoare la INJ.

Nicolae Eșanu

Nicolae Eșanu a fost viceministru al Justiției între anii 2004 și 2009, în timpul guvernelor conduse de Vasile Tarlev și Zinaida Grecianîi. În 2013, a fost desemnat viceministru al Justiției în guvernul Iurie Leancă. În 2017, după reforma guvernului, Eșanu a devenit secretar de stat în cadrul executivului condus de Pavel Filip. Eșanu a fost responsabil de „elaborarea și perfecționarea legislației”. Și-a păstrat funcția și în cadrul guvernului condus de Maia Sandu (din iunie 2019 până în noiembrie 2019). Ulterior, după ce Ion Chicu a preluat funcția de premier, Eșanu a devenit consilierul său pe probleme juridice.

În iunie 2019, Eșanu a câștigat concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, desfășurat de parlament. În august, deputații coaliției de guvernare au  numit alte două candidaturi – pe Domnica Manole, fostă judecătoare a Curții de Apel Chișinău și pe ex-deputatul PSRM Vladimir Țurcan.

Vladimir Grosu

Din 1997, Vladimir Grosu este în prezent conferențiar universitar și avocat. În 2015 Grosu a ocupat funcția de ministru al Justiției, în guvernul Gaburici.

În 2006, în perioada de guvernare a PCRM, Vladimir Grosu a fost numit agent guvernamental, reprezentantul guvernului Republicii Moldova la CEDO.

De numele acestuia se leagă multe dosare controversate, pierdute la CEDO, scrie portalul anticorupție.md. De exemplu, în 2004, Partidul Popular Creştin Democrat s-a adresat la CEDO după ce autorităţile locale şi mai apoi instanţele de judecată le-au interzis să protesteze, pe motiv că, la protest, urmau a fi lansate chemări la război, la agresiune, ură etnică şi violenţă publică.

În iulie 2019, Vladimir Grosu a participat la concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Parlamentului, pe care l-a câștigat, alături de Nicolae Eșanu.  Ulterior, concursul organizat de legislativ a fost anulat.

Amintim că, înainte de prima etapă a concursului, președinta Maia Sandu a solicitat înlocuirea unuia dintre membrii comisiei, pe Pavel Abraham, cu judecătoarea Viorica Puică, din cauza unor îndoieli privind integritatea acestuia.

În cadrul ședinței comisiei speciale a Ministerului de atunci al Justiției s-a decis ca Abraham să rămână în componența comisiei. Ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi a menționat că componența a fost decisă pe 15 decembrie, iar propunerea președintei țării a venit după ce aceasta fusese deja formată.

Dosar Media

Ai o noutate?