Cine este Moș Crăciun – povestea celui mai așteptat personaj de Sărbători

Cine este Moș Crăciun, personajul cel mai iubit și așteptat în luna decembrie? Puțini dintre noi cunosc adevărata poveste a lui Crăciun și a soției sale. Citește cine a fost Moș Crăciun și cum s-a transformat el într-un personaj bun, chiar în ziua Nașterii Domnului!

Cine este Moș Crăciun – legenda celui mai așteptat și îndrăgit personaj

Potrivit legendei creștine, Moș Crăciun este un personaj rău. Se spune că în noaptea în care a intrat în travaliu, Fecioara Maria a bătut la prima uşă ce i-a ieşit în cale, pentru a cere ajutor. I-a răspuns Crăciuniţa, soţia lui Moş Crăciun, care, ştiind de frica lui, a trimis-o în grajd şi a ajutat-o să-l aducă pe lume pe Iisus. Când a aflat ce s-a întâmplat fără ştirea lui, Moş Crăciun s-a răzbunat pe Crăciuniţa şi i-a tăiat mâinile, drept pedeapsă. Însă, Maica Domnului i le lipeşte la loc, chiar în faţa lui Crăciun, care află, cu această ocazie, cine este Fecioara Maria. De bucurie că nevasta sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug în curtea casei sale și încinge o horă cu toate slugile. După joc, Crăciun, care era cioban la bază, împarte sfintei familii daruri păstoresti: lapte, caș, urdă și smântână. De aici transformarea lui Mos Craciun într-un sfânt, care aduce, în ajunul nașterii lui Iisus, daruri copiilor.

Alte legende despre Moș Crăciun Moș

Crăciun are 11 spiriduși Legenda lui Moș Crăciun îi aduce în fața noastră și pe cei 11 spiriduși ai Moșului, ajutoarele și asistenții săi poznași. Spiridușii îl ajută pe Moșul în fabrica secretă de jucării, pentru a se asigura că toate dorințele copiilor sunt îndeplinie până în noaptea magică de Crăciun. Renii lui Moș Crăciun pot zbura datorită unui praf magic Pe lângă cei 11 spiriduși, Moș Crăciun are și 9 reni, care îl ajută pe Moșul să ajungă la toți copiii din lume. Moș Crăciun a descoperit un praf magic pe care îl presară peste reni în noaptea dinaintea Crăciunului, iar asta îi face să zboare. Cum a căpătat Moș Crăciun înfăţişarea unui personaj bun și iubit Prima imagine cu Moş Crăciun, aşa cum este cunoscut în întreaga lume, apare în anul 1860, în ziarul Harper’s Illustrated Weekly. Santa Claus apărea atunci în paginile cotidianului american îmbrăcat într-un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele.

Hainele lui Moș Crăciun nu au fost dintotdeauna roșii

De-a lungul timpului, vestimentația lui Moș Crăciun a suferit modificări considerabile. Pentru mult timp, Moșul era îmbrăcat asemeni unui spiriduș, în verde, albastru ori violet. Nici căciula nu a fost roșie din totdeauna. Moș Crăciun purta o coroană din vâsc ori glugă pe cap.

Semnificația culorilor Crăciunului

Atât culoarea straielor Moșului, cât și a bradului împodobit și luminițelor de Crăciun, toate aceste culori au o semnificație aparte. Roșul reprezintă sânge, foc și ne amintește de sacrificiul Mântuitorului; Verde reprezintă viață, regenerare. Este verdele naturii, al bradului și este culoarea tinereții, simbol al eternității; Auriul, culoarea luminițelor de Crăciun și a decorațiunilor din brad amintește de steaua ce le-a fost cășăuză celor trei magi, în drumul lor spre Iisus; Argintiul ne duce către lumea de basm a sărbătorilor de iarnă, veșmântul strălucitor de gheață pe care îl poartă pământul de Crăciun; Albul este simbolul purității și ne îndeamnp către simplitate, bunătate și împăcare cu sine și cu cei din jur.

Laponia, casă lui Moș Crăciun?

În 1925 s-a descoperit că nu există reni la Polul Nord, așa că toți ochii s-au întors spre Finlanda, unde există astfel de animale. În anul 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul național de radio finlandez, a declarat că Moșul locuiește pe un munte în Laponia. Astăzi pare aproape sigur, însă, că Moș Crăciun și cei 11 spiriduși ai lui stau bine ascunși undeva, pe muntele Korvatunturi, în Laponia (Finlanda), în apropiere de granița cu Rusia. Pepper Minstix, unul din spiriduși, este paznicul de credință al locului exact al satului lui Moș Crăciun.

Colindele au apărut abia din anul 1818

Crăciunul nu a fost întotdeauna așa cum îl vedem acum. A devenit sărbătoare legală abia în secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi și nici Moș Crăciun dintotdeauna. Și nici măcar colinde. Unul din cele mai îndrăgite obiceiuri de Crăciun, colindatul, era pe vremuri interzis. Cel care a decis că muzică este nepotrivită pentru o zi solemnă cum este Crăciunul a fost Oliver Cromwell, care în secolul al XVII-lea a interzis colindele.

În 1818, ajutorul de preot austriac Joseph Mohr a fost anunțat cu o zi înaintea Crăciunului că orgă bisericii sale s-a stricat și nu poate fi reparată la timp pentru slujba de Crăciun. Foarte trist din această pricina, el s-a apucat să scrie trei piese care să poată fi cântate de cor, acompaniat la chitară. Una dintre ele era “Silent Night, Holy Night”, care astăzi este cântată în peste 180 de limbi de milioane de persoane.

Cea mai vândută piesă de Crăciun din toate timpurile este “White Christmas” a lui Bing Crosby, din filmul clasic “Holiday Inn”.

Peste 30 de milioane de exemplare din acest single au fost vândute în întreagă lume. Colindatul este unul din obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în toate satele românești, inclusiv în cele din județul Albă. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilității și de atragerea binelui asupra gospodăriilor În Evul Mediu, spiridușii luau cadouri, nu aduceau!

Pe vremuri, nici spiridușii nu erau ce sunt acum. Ei furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Conceptul de spiriduși de Crăciun provine din credință străveche că gnomii păzeau casă omului de spiritele rele. Spiridușii au fost iubiți și urați, pentru că deși uneori se purtau cu bunăvoința, puteau foarte ușor să se transforme în niște ființe răutăcioase și nesuferite, atunci când nu erau tratați cum se cuvine. Percepția cea mai răspândită era că ei erau după cum era și persoană cu care aveau de-a face, răutăcioși sau drăguți.

Moş Crăciun, folosit de un secol în reclamele Coca Cola

Popularitatea lui Moş Crăciun a crescut şi mai mult în anii ’20, când a început să apară în reclamele Coca Cola. Reprezentanţii companiei au avut ideea de a-l introduce pe Moş  în strategia lor de marketing deoarece vânzările au scăzut drastic şi aveau nevoie de un personaj pozitiv. De atunci, în fiecare an, de Crăciun, chipul celebrului bătrânel apare în reclamele Coca Cola şi pe eticheta recipientelor. Din acest motiv, s-a răspândit ideea potrivit căreia Moşul a fost inventat de către celebra firmă de băuturi carbogazoase.

Acest lucru nu este însă adevărat deoarece legendele cu el, dar şi primele imagini, au apărut cu mulţi ani înainte.

Dosar Media

Ai o noutate?