Fostul premier, Ion Chicu se arată îngrijorat de faptul că astăzi, la Kiev, delegația în frunte cu Maia Sandu, și-ar fi putut da acordul pentru construcția unei hidrocentrale pe Nistru. Potrivit lui, asta ar compromite negocierile pe care le-a purtat el anterior, în timpul când era prim-ministru.
”În cadrul celor două întrevederi pe care le-am avut cu prim-ministrul Ucrainei, dar și la tratativele pe platforma comisiei interguvernamentale desfășurate la începutul anului trecut, partea moldavă a insistat pe o poziție clară – nici o construcție de hidrocentrală pe Nistru, până nu este finalizată expertiza ecologică a proiectului. Expertiza (finanțată de europeni) încă nu este finalizată. Respectiv, orice deviere de la această poziție poate avea consecințe grave”, scrie fostul premier.
Totuși, declarația fostului premier vine în contextul în care, deocamdată, nu a existat o informație oficială din partea reprezentanților delegației care se află la Kiev, despre faptul că Republica Moldova va permite construcția hidrocentralei. În comunicatul emis de Președinție se menționează doar că cei doi președinți au discutat despre ”aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună”.
Ion Chicu a venit cu această declarație, atașând la postarea sa o știre intitulată astfel: Maia Sandu susține proiectul Ucrainei, care duce la secarea râului Nistru.
Potrivit lui Chicu, extinderea nodului hidroenergetic de la Novodnestrovsc presupune cedări teritoriale (iar) din partea Republicii Moldova.
”Sper foarte mult, că delegația noastră aflată azi la Kiev n-a promis să cedeze teritoriu. Asta ar complica și mai mult agenda bilaterală cu țara vecină, care ne este partener strategic și stat-prieten”, adaugă Chicu.
Amintim, că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Kiev. În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu a reiterat interesul Republicii Moldova pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene.
„Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană. Cooperarea noastră se va baza pe discutarea și soluționarea problemelor existente, dar și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state”, a declarat Președintele Maia Sandu. „Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a menționat Maia Sandu.
Cei doi lideri au agreat să continue discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, să intensifice eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de Președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor. De asemenea, Președinții Maia Sandu și Vladimir Zelensky au convenit să intensifice eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, declarând sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.
Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.
Vizita oficială în Ucraina este prima pe care Președintele Maia Sandu o întreprinde în străinătate.