”Când dorești să obții de la Gazprom un preț la gaz mai mic decât cel de piață, abordezi negocierile în mod serios”- este reacția fostului premier Ion Chicu la declarațiile vagi ale ministrului Infrastructurii, Andrei Spânu, cu privire la prețul gazelor naturale și un nou contract cu Gazprom.
”Gazprom-ul nu este „offshore”, se cere negociator corespunzător. Sechestrarea în stil terorist și arestarea neîntemeiată a lui Stoianoglo – încercare de a sustrage atenția populației de la eșecurile guvernării pe plan economic, social și pandemic. Este și o tentativă de a reinstaura frica. Mare eroare a Maiei Sandu”, declară Chicu.
Totodată, Chicu menționează că, ”Guvernul are instrumente suficiente pentru a atenua efectul creșterii prețurilor, iar situația bugetară confortabilă permite eliminarea TVA la gazele naturale pe perioada rece a anului”.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, s-a întors de la Sankt Petersburg fără a avea o înțelegere cu partea rusă cu privire la prețul gazului.
Spânu declară că nici discuția cu Alexei Miller, șeful de la Gazprom, nu a avut loc din motive ”obiective”.
”Din motive obiective nu m-am întâlnit cu domnul Miller. Însă m-am întâlnit cu Elena Burmistova, reprezentant al companiei. Ceea ce am comunicat și am insistat este ca Republica Moldova să primească la prețul de anul trecut. Urmează să fie stabilită o echipă de specialiști din partea Republicii Moldova și Gazprom pentru a continua negocierile”, spune Spânu.
Cât privește alternativele pe care le are Republica Moldova, Spânu a menționat că:
”Discutăm despre alternativa de procurare a gazului de pe alte piețe – Rusia, România, Ucraina și UE. Noi putem transporta gaze din toate sursele menționate”, mai adaugă Spânu.
Totodată, ministrul Spânu a precizat că autoritățile lucrează la un plan de subvenționare a facturilor, însă doar pentru persoanele social-vulnerabile.
Totodată, Spânu menționează că nu există riscul ca Republica Moldova să rămână fără energie electrică, în contextul anunțului pe care l-a făcut Centrala de la Cuciurgan.