Foto: jurnaltv.md

Chicu atacă din nou guvernarea: ”Acordul secret cu FMI nu permite salvarea economiei și populației”

Chicu atacă din nou guvernarea: ”Acordul secret cu FMI nu permite salvarea economiei și populației”.

”Guvernarea a adus țara în pragul unei catastrofe umanitare”, declarația îi aparține fostului premier Ion Chicu, ca urmare a deciziei ANRE de a accepta solicitarea Moldovagaz, în vederea majorării tarifului la gazele naturale până la 10 lei și 26 de bani.

”Probabil, ei nu pot înțelege care pot fi efectele unei majorări de 2,4 ori a tarifului intern la gazele naturale asupra oamenilor și economiei. Ei nu înțeleg, că imediat urmează dublarea tarifului pentru gigacalorie – până la circa 2100 lei. Ei nu înțeleg, că imediat vor exploda prețurile la tot ce se produce cu utilizarea gazului, inclusiv pâinea si multe produse alimentare. Ei nici măcar nu înțeleg, cu cât vor crește cheltuielile primăriilor și autorităților centrale pentru încălzirea spitalelor, școlilor, grădinițelor, etc”, susține fostul premier.

Mai mult decât atât, Chicu menționează că dacă guvernarea ar înțelege efectele acestei crize în deplină măsură, ”n-ar manipula lumea cu compensații iluzorii, care nu pot opri metastazele hiperinflației, cauzate de această majorare de preț al gazelor naturale”.

”Majorarea  tarifului pentru 1 m.c. de gaze de la 4, 63 lei până la 11,08 lei, înseamnă că pe parcursul perioadei 1 noiembrie – 15 aprilie consumatorii din țară vor achita suplimentar circa 4,5 mlrd.lei doar pentru gazele naturale livrate de Moldovagaz (în această perioada malul drept va consuma circa 700 mln. m.c.) . Această sumă constituie cam 50% din tot fondul de salariu achitat în sectorul public în această perioadă. Este lesne de înțeles, că acești bani nu pot fi achitați nici măcar de acei cu locuri de muncă, dar mite categoriile vulnerabile”, mai adaugă Chicu.  

În acest sens, fostul premier sugerează că ”guvernul trebuie să-și asume povara erorilor sale și să achite această diferență chiar la etapa formării ei”.

”Aceasta va permite curmarea lanțului inflaționist generat de majorarea prețului de import la gaze încă la prima verigă – la furnizor. Această măsură  va diminua din povara prețurilor galopante asupra populației și economiei. Nu va fi necesar de majorat semnificativ tariful pentru agentul termic livrat și se vor economisi mijloace substanțiale pentru instituțiile publice de nivel local și central”, mai sugerează fostul premier.

Chicu spune că executarea bugetului public pe primele 10 luni oferă guvernului această posibilitate. Doar la Bugetul de Stat s-au acumulat venituri cu 8,1 mlrd.lei mai multe ca în prioada respectivă a anului precedent, iar soldurile în conturile statului  la 31 octombrie constituiau circa 10 mlrd.lei.

”Noi înțelegem, că acordul secret cu FMI nu permite salvarea economiei și populației prin asemenea metode, dar PAS ar trebui să se gândească mai întâi la oamenii care i-au ales, și doar apoi la interesele străinilor în țara noastră”, conchide fostul premier.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că acordarea compensațiilor pentru consumatorii de gaze naturale în perioada rece a anului va costa bugetul 10 miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu-i are.

Oficialul a precizat că ”se mizează pe cele 60 de milioane de euro, echivalentul a 1,2 miliarde de lei, promise de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei gazelor, însă banii nu au ajuns deocamdată în Republica Moldova. Alte două miliarde de euro urmează a fi alocate de Guvern”.

Astăzi, Spătari, împreună cu Gavrilița, vor susține o conferință de presă, unde vor veni cu mai multe detalii privind condițiile de compensare a prețului la gazele naturale.

Directorul Agenției pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, anticipează că majorarea tarifului la gazele naturale va atrage după sine majorarea altor tarife.

Șeful ANRE spune că în decembrie ar putea fi revizuit în creștere tariful la energia termică.

Calmîc spune că în acest an nu există premise pentru majorarea tarifului la energie electrică, întrucât contractul actual de procurare a energiei electrice este în vigoare până la sfârșitul lunii martie 2022.

Directorul ANRE spune că impactul noului tarif la gazele naturale asupra cetățenilor va fi unul foarte puternic, iar instituția anticipează o neplată în masă a facturilor.

Octavian Calmîc spune că experiența majorărilor trecute demonstrează că odată cu creșterea tarifelor crește și suma datoriilor acumulate de către cetățeni.

Șeful ANRE spune că prognozele nu sunt foarte optimiste, în condițiile în care prețul de achiziție a gazului atrage după sine majorări în lanț. Următorul tarif majorat va fi cel la energia termică.

”În luna decembrie vom fi ocupați cu tarifele la energia termică, ulterior cu cele la energia electrică. Intrăm într-o perioadă activă și vor fi multe decizii sensibile, posibil nepopulare. Este cert că vor fi majorări, având în vedere majorările care sunt la gazele naturale, pentru că este o legătură directă între prețul la gaz și energia termică. Asta va provoca un lanț de majorări, inclusiv la tarifele pentru apă și canalizare. La capitolul energie electrică, nu se prevăd schimbări până în luna martie anul viitor, pentru că există niște angajamente contractuale și credem că vor fi respectate”, a mai spus directorul ANRE.

ANRE a stabilit ieri un tarif provizoriu pentru luna noiembrie de 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. La această sumă se adaugă 8% TVA la gazele naturale, ceea ce înseamnă că cetățenii vor achita în facturi un tarif de 11,08 lei.

Guvernul a anunțat pentru astăzi, 10 noiembrie, o conferință de presă, în cadrul căreia va fi făcut public sistemul de acordare a compensațiilor, în legătură cu majorarea tarifului la gazele naturale.

Turcan Ana

Ai o noutate?