Cetățenii moldoveni vor călători în continuare fără vize în România, cu o condiție: ”Să obțină o autorizație de călătorie electronică”

Cetățenii fiecărui stat care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică, transmite IPN cu referire la precizările purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă.

Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani și va costa 7 euro.

Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.

UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023.

Pentru o perioadă de șase luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de șase luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului. În cazul Republicii Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română.

Dosar Media

Ai o noutate?