Comitetul de coordonare al instrumentului „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC) a aprobat cererea Republicii Moldova de sprijin financiar, pentru elaborarea studiilor de fezabilitate necesare construcției drumului M2, drumul de centură a mun. Chișinău, sectoarele 4,5,6 ale acestuia.
În baza deciziei aprobate, Republica Moldova urmează să semneze, la începutul anului viitor, Acordul de cooperare pentru asistență tehnică între MIDR, ASD și BEI, care va reglementa particularitățile implementării proiectului.
Totodată, anul viitor va fi depusă și cererea de finanțare pentru elaborarea studiilor de fezabilitate necesare construcției Autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa, care va interconecta Republica Moldova cu România și Ucraina prin intermediul unui drum de mare viteză și cu potențial economic semnificativ, se arată într-un comunicat al MIDR.
EPIC „Eastern Partnership Investment in Connectivity” este un instrument creat de Comisia Europeană, cu susținerea BEI, în contextul implementării proiectelor de infrastructură majoră cu finanțarea externă, pentru țările Parteneriatului Estic, iar Republica Moldova a fost selectată ca o primă platformă de lansare a acestuia.
De asemenea, prin intermediul acestui instrument, este finanțată elaborarea Strategiei de Mobilitate a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030, inclusiv cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.