Cele mai mari reușite ale Ministerului Sănătății în 2022

În anul 2022 Ministerul Sănătății a pus un accent sporit pe renovarea și dotarea cu echipament modern a instituțiilor medicale din țară, informează executivul într-un material video de totalizare.

Potrivit Ministerului Sănătății, parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost dotat cu 30 de autosanitare, iar centrele de sănătate publică regionale au primit 15 autoturisme procurate din bani europeni și cu aportul Organizației Mondiae a Sănătății.

Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat de radioterapie performant pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice. A fost renovată capital, din fonduri publice, secția de obstetrică nr.1 a Institutului Mamei și Copilului. Același lucru s-a întâmplat și la Spitalul Clinic de la Bălți, unde a fost creat un centru perinatal modern. Tot în capitala de nord a țării a fost inițiată și reconstrucția Unității Primiri Urgente.

Mai mult decât atât, datorită suportului Japoniei care se cifrează la un miliard de yeni japonezi, cinci instituții medicale din țară sunt dotate cu utilaj de ultimă generație. Este vorba despre Spitalul Clinic „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic „Sfânta Treime”. O altă realizare pe care Ministerul Sănătății a ținut să o menționeze este modernizarea Depozitului național de vaccinuri.

În contextul crizei energetice, instituțiile medico-sanitare republicane au primit 29 de generatoare electrice din partea statului francez. Totodată, în premieră, cetățenii pot beneficia gratuit de dispozitivele medicale pentru monitorizarea glicemiei la orice farmacie, întrucât statul s-a angajat să suporte toate cheltuielile.

De asemenea, de la 1 octombrie, salariile personalului medical au fost majorate cu 10%, iar din 1 septembrie, salariile de funcție ale angajaților din instituțiile medico-sanitare a fost majorat cu 5,5%.

Dosar Media

Ai o noutate?