Tusea joacă un rol important în eliminarea din organism a substanțelor iritante și a infecțiilor, dar tusea persistentă poate fi iritantă. Tratamentul tusei depinde de cauza care stă la baza acesteia. Unele remedii naturale pot ameliora tusea.
Persoanele care doresc să folosească remedii naturale pentru tratarea tusei trebuie să știe că unele plante și suplimente pot interfera cu absorbția medicamentelor, ceea ce poate duce la efecte secundare nedorite. Este important să vă consultați medicul înainte de a lua suplimente.
Remedii naturale pentru tuse
1. Miere de albine
Într-o analiză a cercetărilor efectuate în 2021, oamenii de știință au studiat efectele utilizării mierii pentru tratarea tusei în cazul infecțiilor tractului respirator superior. Cercetătorii au descoperit că mierea a fost superioară tratamentelor convenționale atât în ceea ce privește suprimarea tusei, cât și în ceea ce privește prevenirea necesității de a lua antibiotice. Cercetătorii au comparat mierea cu dextrometorfanul, un antitusiv obișnuit.
Cercetătorii au descoperit că atât mierea, cât și dextrometorfanul suprimă tusea. Cercetătorii au observat că mierea a obținut scoruri mai mari într-un studiu și a egalat dextrometorfanul într-un alt studiu. O puteți folosi înghițind o lingură de miere sau adăugând-o la o băutură fierbinte, cum ar fi ceaiul de plante
2. Ghimbir
Ghimbirul poate ameliora tusea uscată sau astmatică, deoarece are proprietăți antiinflamatorii. Ghimbirul poate ameliora, de asemenea, greața și durerea. Un studiu din 2015 a examinat 10 produse naturale diferite utilizate în medicina tradițională asiatică, printre care și ghimbirul.
Cercetătorii au descoperit că ghimbirul, împreună cu alte medicamente, inclusiv mierea, au jucat mult timp un rol important în medicina tradițională.
Cercetătorii au declarat că cercetările lor ar putea oferi o bază pentru viitoarele cercetări privind remediile naturale împotriva tusei. Oamenii adaugă adesea ghimbir în mese sau în ceai. Aceștia ar trebui să știe că, în unele cazuri, ceaiul de ghimbir poate provoca tulburări de stomac sau arsuri la stomac.
3. Băuturi calde
Un studiu din 2008 a constatat că băutura la temperatura camerei poate ameliora tusea, curgerea nasului și strănutul. Cu toate acestea, persoanele cu simptome suplimentare de infecții respiratorii acute sau gripă pot beneficia de încălzirea băuturilor. Același studiu raportează că băuturile fierbinți ameliorează simptomele, inclusiv durerile în gât, frisoanele și oboseala.
Ameliorarea simptomelor a fost imediată și a persistat pentru o perioadă lungă de timp după terminarea băuturii calde. Băuturi calde care pot fi liniștitoare:
- bulion limpede
- ceaiuri din plante
- ceai negru decofeinizat
- apă caldă
- sucuri de fructe calde
4. Abur
O tuse umedă care produce mucus sau flegmă poate fi redusă prin utilizarea aburului. Pentru a încerca această metodă, o persoană ar trebui să facă un duș sau o baie fierbinte și să umple baia cu aburi. Trebuie să rămână în acest abur câteva minute până când simptomele dispar. Puteți bea apoi un pahar de apă pentru a vă răcori și a preveni deshidratarea.
Alternativ, se poate realiza un bol de aburi. Pentru a face acest lucru, persoana trebuie:
- Umpleți un bol mare cu apă fierbinte.
- Adăugați ierburi sau uleiuri esențiale, cum ar fi eucaliptul sau rozmarinul. Acest lucru poate reduce congestionarea traficului.
- Aplecați-vă deasupra bolului și acoperiți capul cu un prosop. Aceasta reține aburul, astfel încât persoana să îl poată inhala.
- Continuați să inhalați aburul timp de aproximativ 10-15 minute.
Deși mulți oameni cred că aburul va ajuta în cazul tusei și al altor simptome, nu toți medicii sunt de acord. De exemplu, un studiu din 2017 care a analizat utilizarea aburului pentru simptomele infecțiilor respiratorii acute a constatat că acesta nu a redus în mod vizibil simptomele unei persoane.
5. Rădăcină de Althea
Rădăcina de Althea este o plantă care are o lungă istorie de utilizare pentru tratarea tusei și a durerilor de gât.
Planta poate ameliora iritațiile provocate de tuse, datorită conținutului ridicat de mucus. Mucusul este o substanță groasă și lipicioasă care acoperă gâtul.
Un mic studiu a arătat că un sirop de tuse pe bază de plante care conține rădăcină de nalbă, precum și cimbru și iederă este eficient în ameliorarea tusei rezultate din răceli și infecții ale tractului respirator. După 12 zile de administrare a siropului, 90% dintre participanți au evaluat eficacitatea acestuia.
Într-un studiu realizat în 2020, s-a observat efectul învăluitor al extractului de rădăcină de nalbă. Cercetătorii au descoperit că extractul de rădăcină de nalbă are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și oferă o ameliorare similară cu diclofenacul, un medicament antiinflamator nesteroidian.
Rădăcina de Althea este disponibilă sub formă de plante uscate sau ceai în pliculețe. Ar trebui să adăugați apă fierbinte la oricare dintre ele și apoi să o beți imediat sau să o lăsați să se răcească mai întâi.
Efectele secundare pot include dureri de stomac, dar acestea pot fi gestionate prin consumul de mai multe lichide.
6. Gargara cu apă sărată
Oamenii folosesc de mult timp gargară cu apă sărată pentru a ameliora durerile de gât și simptomele asociate cu răcelile. Aceasta poate ajuta la eliberarea mucusului și la ameliorarea durerii, dar nu va ajuta la reducerea încărcăturii virale.
Într-un studiu din 2021, oamenii de știință au comparat diferite ape de gură antiseptice pentru a preveni răspândirea COVID-19. Aceștia au descoperit că mai multe mărci comerciale au ajutat la reducerea încărcăturii virale, dar o soluție de apă sărată de laborator nu a ucis eficient virusul.
Pentru a face o soluție salină pentru gargară, puteți:
- Se amestecă 1/2 linguriță de sare într-o cană de apă caldă până se dizolvă.
- Lăsați soluția să se răcească ușor înainte de a o folosi pentru a face gargară în gât.
- Țineți amestecul în fundul gâtului timp de câteva minute înainte de a-l scuipa.
- Faceți acest lucru de mai multe ori pe zi până când tusea dispare.
Copiii mici și persoanele cu tensiune arterială ridicată ar trebui să evite gargara cu apă sărată.
7. Bromelaină
Bromelaina este o enzimă care provine din ananas. Este cel mai abundent în miezul fructului. Bromelaina are proprietăți antiinflamatorii și poate avea, de asemenea, proprietăți mucolitice și poate descompune mucusul și îl poate elimina din organism.
Unii oameni beau zilnic suc de ananas pentru a reduce cantitatea de mucus din gât și pentru a suprima tusea. Cu toate acestea, este posibil ca sucul să nu conțină suficientă bromelaină pentru a ameliora simptomele.
Suplimentele de bromelaină pot fi eficiente în ameliorarea tusei. Cu toate acestea, cel mai bine este să vă consultați medicul înainte de a încerca noi suplimente.
Bromelaina este un potențial alergen și poate provoca efecte secundare și interacțiuni medicamentoase. Persoanele care iau anticoagulante sau antibiotice specifice nu trebuie să ia bromelaină.
8. Cimbru
Cimbrul este folosit atât în bucătărie, cât și în medicină, fiind un remediu foarte utilizat pentru tuse, dureri de gât, bronșită și probleme digestive. Într-o analiză sistematică a literaturii de specialitate realizată în 2015, oamenii de știință au observat că utilizarea preparatelor de cimbru a ajutat la ameliorarea simptomelor tusei la oameni. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra eficacitatea sa generală.
Un studiu din 2021 a constatat că persoanele care au folosit o combinație de picături de cimbru și iederă au observat îmbunătățiri în ceea ce privește simptomele bronșitei, simptomele tusei și calitatea generală a vieții. Aceștia au observat, de asemenea, că oamenii au avut puține efecte secundare atunci când au folosit picăturile. Pentru a trata tusea cu cimbru, se poate folosi un sirop de tuse care conține această plantă.
9. Modificări dietetice pentru refluxul acid
Refluxul acid este o cauză frecventă a tusei. Evitarea alimentelor care pot provoca refluxul acid este o modalitate de a gestiona această afecțiune și de a reduce tusea care o însoțește. Fiecare persoană poate avea factori declanșatori diferiți de reflux pe care trebuie să îi evite.
Persoanele care nu sunt sigure de cauza refluxului pot începe prin eliminarea celor mai frecvente factori declanșatori din dieta lor și prin monitorizarea simptomelor.
Alimentele și băuturile care provoacă cel mai frecvent refluxul acid sunt:
- alcool
- cofeină
- ciocolată
- citrice
- alimente prăjite și grase
- usturoi și ceapă
- mentă
- condimente și alimente picante
- roșii și produse pe bază de roșii
10. Ulm alunecos
Scoarța de ulm alunecos poate fi folosită pentru a trata tusea și problemele digestive. Ulmul alunecos este asemănător cu rădăcina de nalbă, deoarece conține mult mucus care ajută la calmarea durerilor de gât și a tusei.
Puteți face ceai de ulm alunecos adăugând 1 linguriță de plantă uscată la o cană de apă fierbinte și lăsând-o la infuzat timp de cel puțin 10 minute înainte de a o bea.
Este important de reținut că ulmul alunecos poate interfera cu absorbția medicamentelor, așa că trebuie să vă consultați medicul înainte de a prepara ceaiul sau de a folosi un alt supliment. Ulmul alunecos este disponibil sub formă de pulbere și capsule.
11. N-acetilcisteină (NAC)
NAC este un supliment derivat din aminoacidul L-cisteină. Administrarea unei doze zilnice poate reduce frecvența și severitatea tusei umede prin reducerea cantității de mucus din căile respiratorii. O analiză sistematică a 13 lucrări științifice a arătat că NAC poate reduce simptomele la persoanele cu bronșită cronică. Bronșita cronică este o inflamație pe termen lung a căilor respiratorii care provoacă acumularea de mucus, tuse și alte simptome.
12. Probiotice
Probioticele nu ameliorează în mod direct tusea, dar pot întări sistemul imunitar prin echilibrarea bacteriilor din intestin. Un sistem imunitar sănătos poate lupta împotriva infecțiilor care pot provoca tuse. Potrivit unui studiu publicat în 2013, un tip de probiotic, o bacterie numită Lactobacillus, oferă un beneficiu modest în prevenirea SARS.
O altă meta-analiză, publicată în 2016, a constatat că administrarea de probiotice a contribuit la reducerea numărului de cazuri de infecții ale tractului respirator la copii, ceea ce ar fi putut reduce indirect tusea.
Unele alimente sunt, de asemenea, bogate în probiotice, printre care:
- supă miso
- iaurt natural
- kimchi
- varză murată
Cu toate acestea, cantitatea și varietatea de unități probiotice din alimente pot varia foarte mult. Cel mai bine ar fi să luați suplimente de probiotice în plus față de alimentele bogate în probiotice.
Sfaturi pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii acute
Nu este întotdeauna posibil să se evite infecțiile respiratorii acute sau alte infecții ale tractului respirator care pot duce la tuse, dar următoarele sfaturi pot reduce riscul:
- Evitați contactul cu persoanele bolnave: O persoană trebuie să păstreze o distanță sigură față de persoanele care au răceală, gripă sau tuse.
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat: este important să folosiți săpun și apă caldă pentru a îndepărta bacteriile și virușii de pe piele. Dacă este necesar, se poate folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool în afara casei.
- Utilizarea dezinfectantului: Dacă un membru al familiei este bolnav, persoana trebuie să curețe în mod regulat bucătăria și baia cu dezinfectant și să spele lenjeria de pat, prosoapele și jucăriile moi la temperatură ridicată.
- Evitarea deshidratării: O persoană trebuie să se asigure că consumă suficientă apă, ceaiuri din plante și alte băuturi pentru a preveni deshidratarea.
- Reducerea stresului: Stresul afectează sistemul imunitar și crește riscul de îmbolnăvire. Pentru a reduce stresul, o persoană poate face exerciții fizice în mod regulat, poate medita, poate respira profund și poate încerca tehnici de relaxare musculară progresivă.
- Dormiți suficient: este important să vă propuneți să dormiți 7-9 ore în fiecare noapte, ca parte a rutinei obișnuite de îngrijire personală.
- Administrarea de suplimente imunostimulatoare: este important să luați zinc, vitamina C și probiotice în timpul sezonului de răceală și gripă pentru a vă întări sistemul imunitar. O persoană trebuie să discute cu medicul înainte de a începe orice supliment nou.
Simptomele alergiilor pot uneori să le imite pe cele ale unei răceli acute. Crizele de alergie pot fi reduse prin evitarea factorilor declanșatori, cum ar fi polenul, acarienii, părul de animale și mucegaiul. De asemenea, o persoană ar trebui să consulte un medic pentru sfaturi privind vaccinările împotriva alergiilor sau administrarea de medicamente.
Cum să preveniți tusea
Atunci când o persoană are o infecție respiratorie acută sau o altă infecție a tractului respirator, este posibil să aibă nevoie de ajutor imediat. În timp ce unele remedii, cum ar fi mierea sau aburul, pot ajuta mai repede, altele nu funcționează la fel de repede. Unele măsuri suplimentare pe care o persoană le poate găsi utile pentru a reduce tusea includ:
- consumul de lichide calde, cum ar fi bulionul sau ceaiul
- evitarea produselor lactate
- evitarea alcoolului
- inhalarea aerului umed de la un duș cu aburi sau de la un umidificator
De asemenea, o persoană poate simți o oarecare ușurare prin administrarea de medicamente, cum ar fi dextrometorfanul sau pastilele pentru tuse. Acestea pot suprima tusea.
Când să consultați un medic
Trebuie consultat un medic dacă tusea este însoțită de următoarele simptome:
- spută verde sau galbenă urât mirositoare
- frisoane
- deshidratare
- febră care durează mai mult de 3 zile
- slăbiciune
Mergeți la urgențe dacă tusea este însoțită de sânge sau provoacă dificultăți de respirație.
Concluzie
Mai multe remedii naturale pot ameliora tusea, direct sau indirect. Persoanele care iau medicamente ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a încerca noi suplimente sau remedii casnice.