Ceban îl acuză pe Spînu și așteaptă să fie chemat la Procuratură pentru a prezenta probele

Primarul capitalei, Ion Ceban a declarat în cadrul emisiunii Morari.live că așteaptă să fie chemat la Procuratură pentru a prezenta toate probele și oamenii, care confirmă că există scheme de corupție la achiziționarea gazului natural. Ceban a prezentat un grafic cu importul de gaz natural pentru malul drept al Nistrului, din perioada 2012 – 2021. Conform cifrelor prezentate de către acesta, volumul a variant între 1,0 și 1,1 miliarde de m3 anual, cu excepția anului 2021 când cifra a fost de 1,2 miliarde de m3, scrie n4.md

„Iată în 2021 nu știu de ce crește consumul cu 100 de milioane de m3 de gaz. Asta se întâmpla în luna octombrie când Spînu țipa ca pricoche înainte de Crăciun. Țipa că noi nu avem presiune, că iată ne șantajează că ne-au scăzut presiunea cu 30%. Datele de contoare arată altceva. Noi am avut presiune. Sunt invitați pentru a consulta Guvernul Republicii Moldova doi tovarăși, Maciej Wozniak și Willem Coppoolse. În CV-urile lor o să găsiți foarte simplu. Ei deci consultă altă schemă de achiziționare a gazelor naturale. (…) Cel mai interesant este că ăștia doi consultă, se transferă bani foarte mari la Energocom, iar firmele acestora devin beneficiari, după ce ei consultă.”, a declarat Ion Ceban.

Primarul capitalei a precizat că nu era nevoie ca în luna octombrie să fie instaurată Starea Excepțională în domeniul energetic, iar tot ce ține de presiune, a fost făcut artificial. Mai mult ca atât, edilul a spus că moldovenii au fost furați și sunt furați în continuare. Ceban a insistat că așteaptă să fie chemat de un procuror pentru a prezenta toate probele.

Mai mult ca atât, Ceban a spus că sunt scheme și în cazul procurării energiei electrice din România.

„Astăzi noi cumpărăm la bursă, nu de la cineva concret în România, după care această energie electrică ni se întoarce prin Ucraina. (…) De ce Republica Moldova nu cumpără energie electrică direct de la alt stat? De exemplu România? De ce trebuie să cumpărăm de la bursă printr-o companie interpusă? Despre Energocom e cazul să vorbim separat. Eu aștept să mă cheme la Procuratură.”, a mai spus Ceban.

Edilul s-a arătat nedumerit de ce se ascund detaliile privind toate tranzacțiile, mai ales că se fac cu bani împrumutați la dobândă de 22%.

Ceban a venit și cu o ipoteză, privind volumele de gaz achitate suplimentar. În pauza de publicitate acesta i-a vorbit Nataliei Morari inclusiv despre Bitcoin, despre care se spune că s-ar obține în stânga Nistrului.

„Putem doar să presupunem că volumele achitate în plus ajung în regiunea transnistreană de exemplu, deoarece acolo există mai multe opțiuni. Vom vorbi la organele de drept dacă ne întreabă, pentru că ei trebuie să verifice. În percepția mea, mutarea domnului Talmazan, știu de la colegii săi de la Vamă cum s-a opus semnării unor tranzacții absolut criminale, tranzacții virtuale de gaze, dar nu vreau să intru în detalii. Cine cunoaște știe despre ce vorbesc eu acum. Noi nu suntem pur și simplu într-un stat incompetent, dar și într-un stat care ne fură foarte mult. Asta se face pentru banii din offshore, care cineva îi face pe spinarea noastră. (…) Noi putem doar să presupunem unde ajung aceste volume de gaz, pentru că ele se duc undeva, pentru asta sau pentru asta.”, a explicat Ceban.

Natalia Morari a cerut lui Ion Ceban ca să explice, dacă oamenii corect vor înțelege că cineva din Chișinău, transferă în Transnistria, unde ceva se face, iar banii ajung undeva prin offshore-uri?

Primarul Chișinăului a reiterat că toate detaliile le va spune la Procuratură, deoarece declarațiile pot afecta documentele care există, oamenii care-i furnizează informații sau să fie îndreptate schemele.

Sursa: n4.md

Dosar Media

Ai o noutate?