Ce spune Maia Sandu despre aderarea Republicii Moldova la NATO, de ce experții o contrazic  

Venirea Maiei Sandu în funcția de președinte ar însemna că Republica Moldova se va îndrepta spre NATO, este opinia unor experți de la noi, și a fost exprimată încă în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale. Potrivit lor, ceea ce spune Maia Sandu despre aderarea Republicii Moldova la NATO nu ar reprezenta interesul real.

De exemplu, înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, avocatul Pavel Midrigan, în cadrul emisiunii unei emisiuni de la NTV Moldova declara că ”Toate ONG-urile, toate forțele proeuropene lucrează în acest sens. Ei fac totul pentru a ne face să ne îndreptăm spre NATO “.

Mai mult decât atât, el menționa că ”Maia Sandu are un obiectiv complet diferit în Moldova, în spatele ei stau unii oameni care vor  elimine direcția pro-rusă, tot ceea ce împiedică apropierea cu NATO și Europa. Să îndepărteze mișcarea de stânga. Să facă ceea ce spun americanii”, adăuga expertul.

Într-un mesaj de susținere pentru Igor Dodon, transmis în timpul campaniei electorale, Pavel Midrigan menționa că ”Noi vedem cum diferite state promovează ideea aderării la NATO, la alte organizații militare. La noi, în Constituție, este prevăzut statutul de neutralitate și aceasta ne avantajează. Puterile mari discută diferite forme de influență. Noi suntem un stat mic și trebuie să avem relații bune cu toate statele, fie vecinii noștri, fie UE, fie Federația Rusă”.

Amintim că, în discursul rostit în cadrul celei dea 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat de la tribuna ONU recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a Republicii Moldova, menționând că orice tentativă de a pune la îndoială acest statut ”este un act neprietenos” la adresa poporului țării.

De cealaltă parte, în timpul campaniei electorale, Maia Sandu a afirmat că nu sprijină ideea aderării la NATO din cauză că moldovenii nu-şi doresc acest lucru.

Întrebată la emisiunea ”Puterea a patra” de la N4 dacă este pro sau contra aderării Republicii Moldova la NATO, Maia Sandu a răspuns: ”Noi ştim cu toţii că cetăţenii Republicii Moldova nu sprijină în mare parte această agendă. Respectiv, nu putem vorbi despre ceva ce nu sprijină cetăţenii”.

În luna iulie 2019, în calitatea sa de prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Maia Sandu declara atunci că ”Republica Moldova apreciază și prețuiește dialogul productiv și extrem de util, precum și cooperarea dintre NATO și Republica Moldova. Suntem interesați de expertiza, experiența și sprijinul NATO în implementarea reformelor democratice și modernizarea sectorului apărării naționale pentru a face față provocărilor lumii de astăzi.”

Potrivit articolului 11 din Constituția Republicii Moldova, țara noastră este un stat neutru și nu permite dislocarea niciunei structuri militare a unui stat străin pe teritoriul său.  Așa că, ipotetic vorbind, Republica Moldova nu are nicio șansă de a se integra în NATO.

Dosar Media

Ai o noutate?