Ce semnificație au bucatele de Paște: ouăle roșii, pasca și mielul

Tradiții vechi de mii de ani, preluate de la iudei sau chinezi, au fost adaptate și îmbogățite. Astăzi, ele fac parte integrantă din tradițiile poporului moldovenesc. Mielul este alimentul pascal cu cea mai veche tradiție. Își are originea în perioada de dinaintea eliberarii evreilor din robie.

Pentru creștini, mielul simbolizează sacrificiul lui Hristos pentru eliberarea omului din jugul păcatului. Azima (pasca evreiască) a evoluat până la pasca moldovenească. Are aluat pufos de cozonac, brânză grasă de vaci, ouă, stafide, smântână, rom. De obicei, aceasta are formă rotundă, deoarece se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Deasupra se așază un colac împletit în trei (simbol al Sfintei Treimi, rotund, deci infinit) și o cruce.

Oul este simbolul vieții, al fecunditătii și al lumii. O legendă spune că Maica Domnului, care plângea sub Crucea pe care pătimea Fiul ei, avea un coș cu ouă. Sângele Domnului a căzut peste ele și le-a înroșit. De atunci, pentru a aminti de Răstignire, creștinii înrosesc oua, potrivit bzi.ro.

Dosar Media

Ai o noutate?