Sursă foto: Joanna Kosinska

Ce sărbători și zile internaționale celebrăm astăzi, 22 august 2022

Astăzi, 22 august, sunt celebrate două evenimente, Ziua Internațională „fii un înger” (pentru cineva) și Pomenirea Sfântului Mucenic Agatonic.

Ziua Internațională „fii un înger” (pentru cineva) 

Această zi a fost sărbătorită prima oară în data de 22 august 1993. Astfel, Ziua Internațională „fii un înger” este celebrată de aproape 30 de ani. Această zi este o oportunitate frumoasă pentru oricine să fie unui alt om de ajutor. Frecvent de această zi, sunt organizate campanii de caritate și evenimente sociale.

Pomenirea Sfântului Mucenic Agatonic

Mucenicul lui Hristos Agatonic a trăit în zilele împăratului Maximian (284-305) și era dintr-o familie bine cunoscută, cea a lui Hypasienilor. Un orecare comis Evtolmie a fost trimis în Nicomidia de împărat ca să omoare toți creștinii. Și mergând cu o corabie a sosit la limanul Carpin și acolo aflând pe Sfântul Zotic cu ucenicii lui, care mărturiseau pe Hristos, i-a osândit la moarte prin cruce.

După aceea întorcându-se la Nicomidia și aflând ca cel ce era principe a crezut printr-un oarecare Agatonic, care întorcea pe păgâni de la închinarea la idoli, și-i aducea la Hristos, a trimis oamenii și i-a prins pe amândoi. Pe Sfântul Agatonic l-a bătut rău, iar pe principe l-a adus în Tracia, unde se afla împăratul ca să dea seama la dânsul. Ți ajungând la satul Patamo a omorât pe Sfântul Zinon, pe Teoprepie și pe Achindin cu cumplite chinuri, care nu puteau să mai umble din pricina rănilor.

După aceea apropiindu-se la Calcedon, a omorât cu sabia și pe Sfântul Severian care propovăduia cu îndrăzneala pe Hristos. Iar la Bizanț, stând înaintea lui, Agatonic cu cei ce erau împreuna cu dânsul legați și cu prințul, și scoțându-l afară din cetate, l-a chinuit rău. Sosind la Silivria (Selimbria) la locul ce-l zis Amus, unde era Maximian, li s-au tăiat capetele lui Agatonic împreună și prințului și celorlalți creștini, câți adusese comitul din Nicomidia. Și așa au luat cununa muceniciei.

DM

Ai o noutate?