Ce s-ar întâmpla dacă depozitul militar de la Cobasna, cel mai mare din Europa de Est, ar exploda – Opinii

Așa numitul Minister de Interne din Tiraspol a anunțat în această dimineață despre împușcături în apropiere de localitatea Cobasna. Totodată, autoritățile din stânga Nistrului mai precizează că aseară, mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna, regiunea Rîbnița și acuză Ucraina de provocări.

”Dronele au fost lansate deasupra Transnistriei din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, din partea ucraineană s-au tras focuri în direcția localității Cobasna. Nu există victime”, au precizat autoritățile de la Tiraspol.

De altă parte, autoritățile ucrainene neagă acuzațiile și spun că provocările sunt puse la cale de forțele controlate de Moscova în regiune.

Împușcăturile ar fi fost făcute în apropiere de depozitul de armament de la Cobasna, din regiunea transnistreană, unde sunt stocate muniții încă din al Doilea Război Mondial.

De la Chișinău până la Cobasna sunt doar 120 de kilometri, iar o eventuală explozie a depozitului plin cu circa 20 de mii de tone de muniții și armament, ar însemna o adevărată catastrofă umanitară.

Potrivit raportului OSCE intitulat „Mediu și securitate: transformarea riscului în cooperare”, Republica Moldova trebuie să rezolve problema moștenirii militare, formată din circa 20.000 de tone de arme și muniții stocate la gara din Cobasna, în stânga Nistrului. O eventuală explozie a acestor depozite, care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic și uman, avertizează raportul.

Potrivit experților, depozitul de la Cobasna este cel mai mare depozit militar din Europa de Est.

Razele unei eventuale explozii la depozitul de munții ar putea sa se răspândească pe aceasta distanța. În 2005, Academia de Știință a Moldovei a publicat un studiu care arată că o expoziție la aceste depozite ar echivala cu doua bombe atomice de la Herosima.

De-a lungul timpului, atât autoritățile de la Chișinău, inclusiv președintele R. Moldova, Maia Sandu, cât și mai multe organizații internaționale au somat Rusia să retragă militarii din cadrul GOTR și muniția rusească din regiunea transnistreană.

Fostul membru al Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control Ion Leahu a declarat anterior că:

”Pe parcursul perioadei de la 1992 încoace, cel puțin de două ori la Cobasna au fost admiși ambasadori ai statelor CSI cu reședință în Republica Moldova. La prima vizită s-a atestat un dezastru – o mare parte din armament, muniții, proiectile, inclusive cu reacție pentru Katiușa, se păstrau la suprafață, în lăzi deteriorate. Pericolul era foarte mare – ne-a păzit Dumnezeu atunci că nu s-a găsit un răufăcător care să provoace un dezastru. Însă, după aceasta, rușii au luat anumite măsuri și o parte din averea militară a fost dusă în alte depozite, inclusiv ale armatei transnistrene. Dar asta nu înseamnă că pericolul a dispărut. În primul rând au loc procese de uzare, procese chimice care nu pot fi controlate. Deci, în orice clipă putem avea și acolo explozii involuntare din cauza modului în care este păstrat armamentul”, a spus Ion Leahu.

Fostul șef pe reintegrare, Alexandru Flenchea, ex-vicepremier în debut de mandat a actualului cabinet Chicu:

”Dincolo de marea problemă de ordin politic, riscul de Securitate și pericol iminent persistă, pentru că estimările sunt că ceea ce a mai rămas acolo sunt muniții învechite moral și fizic. Ceea ce a rămas acolo nu a putut fi fizic transportat pe cale ferată în 1999 -2004: probabil că ceea ce nu este transportabil, comport firește riscuri de securitate.”

Ex-vicepremierul Victor Osipov, responsabil de problemele reintegrării R. Moldova, a menționat că depozitul de la Cobasna constituie un focar de risc.

”Arsenalul este menținut acolo în pofida promisiunii făcute de Rusia la Summitul OSCE din 1999 că-și va retrage trupele și armamentul până în 2002. Între timp, au fost retrase 22 de tone de munițiii, fiind distruse 300 de tancuri și alte vehicule blindate. Din 2003, însă, acest proces este oprit, motivația Moscovei fiind că Tiraspolul ar fi cerut ca prezența militară rusească să fie păstrată, de teama «agresiunii militare» din partea Chișinăului. Simultan, au fost suspendate și inspecțiile internaționale, astfel încât nimeni nu mai cunoaște în ce condiții este păstrat acest armament”, spune Osipov.

Vicepremierul a admis că, în condițiile în care avem un depozit păzit de santinele, circa 1000 de soldați ruși, nu este exclus furtul de arme și muniții de acolo[3].

Vitalie Marinuța a subliniat că depozitul de muniții de la Cobasna prezintă un pericol sporit pentru securitate, iar explozia care s-a produs la un depozit similar în Federația Rusă confirmă necesitatea retragerii armamentului și munițiilor din Cobasna.

Tiraspolul se pregătește de „orice scenariu”

Tiraspolul se pregătește de „orice scenariu și trebuie să fie gată de orice situație”, a declarat șeful Externelor regiunii transnistrene, Vitalii Ignatov. El a subliniat că regiunea transnistreană „nu reprezintă un pericol la adresa Ucrainei”, fapt pe care conducerea regiunii „l-a anunțat oficial de multe ori”și că „nu există planuri sau acțiuni pregătitoare în raport cu Ucraina”.

Liberă circulație în regiunea transnistreană a fost interzisă pana in data de 10 mai.

Anunțul a fost făcut de autoritățile de la Tiraspol care spun ca măsurile includ consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, stoparea și verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport care intră sau iese din regiune și obligarea persoanelor care se deplasează în stânga Nistrului de a fi luate la evidența structurilor de la Tiraspol.

Chișinăul considera aceasta decizie exagerata.

Turcan Ana

Ai o noutate?