Ce dăruiesc moldovenii tot mai des în loc de flori – destăinuirile unui florar din Chișinău
„Şi niciun grădinar n-a norocit într-acele vremi,/Dintru atâta crivăţ şi dintre-atâtea ierni/Să scuture o floare” – din „Monogramă”, de Odysseas Elytis, poet grec, Premiul Nobel pentru Literatură în 1979.
Din noiembrie, când crizantemele de prin grădinile oamenilor sunt compromise de înghețuri și până prin ianuarie, când încep să înflorească primele lalele și zambile crescute în sere, în Republica Moldova nu se vând flori autohtone. Florăriile se aprovizionează în acest interval exclusiv cu flori de import, comercializate la piața angro specializată.
Florile vândute în Moldova sunt preponderent de import
Florile de import constituie principalul produs al florăriilor pe parcursul întregului an, de fapt. În toamna acestui an, prețul florilor a crescut mult, uneori și cu 100%, pentru că au crescut prețurile de import. În iarnă se vor scumpi din nou – este un fapt previzibil, a povestit pentru Dosar Media propritarul unui salon floristic din Chișinău, Nelu Cioinac.
„Spre deosebire de situația de acum 30-40 de ani, foarte puțini oameni mai doresc să crească flori pentru comercializare. Cunosc doar câteva persoane din preajma Chișinăului care mai au această ocupație și toate sunt în vârstă”, a menționat Nelu Cioinac.
În plus, din cauza cheltuielilor mari de întreținere a serelor, a prețului produselor necesare, a efortului fizic semnificativ, pentru că florile au nevoie de îngrijire constantă, oamenii nu au posibilitatea să activeze anul împrejur. O fac în lunile în care-i ajută și condițiile meteo. Dacă se întâmplă ca anul să fie secetos, și florile sunt mai puține și cu aspect mai puțin comercial.
Persoanele tinere nu sunt interesate de florărit, potrivit lui Nelu Cioinac.
Sunt doriți trandafirii moldovenești, dar de unde să-i iei?
Cumpărătorii doresc flori moldovenești, în special trandafiri parfumați, precum cei pe care i-au cunoscut în copilărie, dar aceștia se vând doar câteva luni pe an și doar dacă florăria are persoane care să o aprovizioneze cu un asemenea produs.
„Prețurile la piața angro au crescut foarte mult, eu însă am adăugat doar 2-3 lei la prețul din vară. Chiar și așa, se întâmplă ca unele persoane să treacă pe lângă florile așezate în fața salonului floristic și să comenteze, intenționat cu voce tare, că prețurile sunt mari. Discut cu cei de la alte florării și știu că nici în alte părți prețurile nu sunt mai mici, pentru că n-are cum”, și-a spus păsul proprietarul florăriei.
Nelu Cioinac consideră că unii moldoveni încă n-au învățat să respecte munca altora, precum o fac cetățenii din țările în care proprietatea privată e lucru sfânt.
„Nu-ți plac prețurile, nu te obligă nimeni să cumperi, mai ales dacă doar treci pe drumul de alături, nu te-ai pornit după flori și n-ai nevoie de ele. Sau poți cumpăra doar câteva flori, în loc de un buchet mare. Ce-i cu obiceiul ăsta de-ai spune omului ce preț să ceară pentru produsul lui?! Nu poți cunoaște mai bine decât proprietarul afacerii ce preț trebuie cerut”, a adăugat el.
Florile au fost înlocuite cu banii în plic
Cine cumpără flori mai des, bărbații sau femeile? Nelu a spus că în măsură egală. Are mai mulți clienți fideli care obișnuiesc să cumpere flori pentru persoanele dragi și fără ocazie. De regulă însă, oamenii cumpără flori cu prilejul zilelor de naștere, al nunților, botezurilor, cumetriilor, cu ocazia nașterii copiilor.
„De obicei, omul intră în salonul floristic și spune că are nevoie de un buchet care s-ar încadra într-o anumită sumă și precizează cu ce ocazie”, a spus Nelu.
L-am întrebat pe Nelu Cioinac dacă s-a redus numărul cumpărătorilor de flori de la începutul pandemiei, de când veniturile multor moldoveni au scăzut, dar și petrecerile organizate cu diverse ocazii s-au rărit.
„Da, sunt mai puțini cumpărători, a răspuns Nelu. În ultima perioadă, s-a răspândit un obicei: sunt dăruiți bani în plic în locul florilor. Chiar și de 1 septembrie, cu prilejul începutului de an școlar. Am întrebat-o pe o elevă ce flori a cumpărat pentru învățătoare de 1 septembrie. Și ea a răspuns că părinții au convenit să dea bani în plic, în loc de flori. Am fost uimit de răspuns! I-am zis: „Eu privesc fotografiile mele din școală și am amintiri plăcute – în clasa a patra, de exemplu, stau cu un buchet de bujori pentru învățătoare, în clasa a șasea am alte flori… Tu ce-ți vei aminti când vei crește mare? Vei privi fotografia în care stai cu plicul în mână? Și la zile de naștere oamenii tot mai des merg cu bani în plic și fără flori, deși frumos ar fi să dăruiască măcar o floare”.
În situația în care florile se scumpesc, iar florarii au venituri mai mici, unele saloane floristice ar putea fi închise.
Florile aduc bucurie
În momentul în care Neluc Cioinac îmi răspundea la întrebări, în salon a intrat o tânără:
- Am nevoie de un buchet nu mai scump de 100 de lei, să întâmpin pe cineva la Aeroport.
Nelu Cionac i-a arătat buchetele de 100 de lei, dar fata nu vedea nimic pe placul ei și pe față îi apăruse o urmă de tristețe. I-a plăcut însă un buchet care costa 130 de lei, format din crizanteme asemănătoare cumva cu romanițele și împachetate în hârtie albastru-deschis. Și Nelu i l-a vândut cu 100 de lei.
„Este foarte frumos!”, a exclamat tânăra, privindu-și buchetul și zâmbind deja bucuroasă.
Florile aduc bucurie și dăruitorului, și celui care le primește – aceasta este filozofia lui Nelu. Este dispus să facă reduceri oridecâteori are această posibilitate sau le recomandă cumpărătorilor să cumpere astfel, încât să nu iasă din salon cu florile în mână și cu nemulțumirea imprimată pe față. Îi place când oamenii intră la el pe o undă pozitivă și tot așa pleacă. Mai crede că dacă-și face munca cu pasiune și cu dragoste, aducându-le bucurie oamenilor din jur, îi vor veni și banii necesari pentru viață.
Acum câțiva ani, a lucrat timp de 12 luni într-o țară europeană, în domeniul floriculturii – dorea să vadă cum este munca peste hotare, dar și să preia experiență. Dar nu dorește să locuiască în străinătate, este decis să lucreze acasă, în Republica Moldova.
Nelu Cioinac crește flori și formează buchete și compoziții încă din copilărie – aceasta era afacerea părinților și buneilor lui, într-un sat de lângă Chișinău. A absolvit o facultate de Economie, dar din start era decis să continue tradiția familiei, să activeze în floricultură și afacerile cu flori. Activează deja de 15 ani în domeniu. Prima florărie și-a deschis-o în Chișinău mai înainte de a împlini 18 ani. Din cauza pandemiei, a fost nevoit să-și închidă niște magazine de flori și acum deține un singur salon floristic, la Botanica, cu plante în ghiveci și flori pentru buchete.