Guvernul Republicii Moldova va aloca cinci miliarde de lei (circa 250 de milioane de euro) pentru susținerea populației și compensarea facturilor pentru agent termic în sezonul rece 2022-2023. Despre aceasta a anunțat astăzi prim-ministrul Natalia Gavrilița, care a susținut o conferință de presă împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, transmite MOLDPRES.
„În contextul războiului din regiune, ne afectează diferite crize – de securitate, energetice, economice, de aceea Guvernul și-a propus să fie mai corect, să compenseze cheltuielile oamenilor pentru căldură mai țintit și mai echitabil. Iarna care vine nu va fi ușoară, însă nu ne ia pe nepregătite. Avem resurse, promovăm consumul rezonabil și am reușit să nu ne vindem interesele naționale pentru efecte de termen scurt”, a relevat Premierul, scrie sursa citată.
La rândul său, Marcel Spatari a anunțat că în această iarnă se vor oferi compensații pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică. „Volumul maxim compensat pentru gaze naturale este de 180 de metri cub pe lună. Compensațiile pentru gaze naturale vor fi în funcție de gradul de vulnerabilitate: foarte ridicată – prețul final va fi de 12 lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 17,27 de lei/metru cub; ridicată – prețul final va fi 14 lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 15,27 de lei/ metru cub; medie – prețul final va fi de 17 lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 12,27 de lei/ metru cub; scăzută – prețul final va fi de 24 de lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 5,27 de lei/ metru cub”, a spus ministrul.
De asemenea, pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 gigacalorii pe lună. Astfel, consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti – 1450 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată – 1700 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică media – 1950 lei/gigacaloria. Pentru compensare la energia electrică, 75 KW/h va fi limita maximă.
Portalul www.compensații.gov.md unde se aplică cererile pentru compensații va fi activ până la 25 noiembrie. Până în prezent, în sistem au fost înregistrate 645 de mii de cereri, dintre care 268 de mii au fost completate cu ajutorul asistenților sociali și bibliotecarilor. Persoanele care nu s-au înregistrat în program, vor beneficia de un ajutor pentru un grad de vulnerabilitate mediu, după care scăzut. De compensații vor beneficia și agenții economici, or, un program de susținere în acest sens va fi anunțat de Ministerul Economiei.