Caz de malarie în Moldova, un tânăr de 33 de ani a decedat: ”Boala se transmite prin înţepătura ţânţarilor infectaţi”

Un cetățean ucrainean, refugiat în Republica Moldova, a murit după ce s-a infectat cu malarie tropică. Informația a fost confirmată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică pe 29 iulie.

Potrivit ANSP, bărbatul, născut în anul 1989, angajat la Flota Maritimă din Odessa (Ucraina) în calitate de marinar, s-a aflat în Africa de Vest (regiune endemică pentru malarie) în perioada 21.02.2022 — 29.06.2022.  În rezultatul anchetării epidemiologice s-a constatat că pe data de 29 iunie, bolnavul a venit în Republica Moldova, iar în perioada aflării în Africa nu a administrat tratament specific antimalaric.

Primele semne clinice au apărut la data 12 iulie, manifestate prin febră 38,0C, cefalee, dureri în gât, slăbiciuni generale. Pe 16 iulie, starea bolnavului s-a  agravat şi a fost internat cu diagnosticul ,,Pneumonie comunitară pe stînga, evoluţie medie”, cu febra 37,40 C, cefalee, vertij, slăbiciuni, inapetenţă, tuse. În data de 18 iulie, pacientul a fost diagnosticat cu malarie tropică și în aceeași zi a decedat.

Pe parcursul mai multor decenii, Moldova este o țară liberă de malarie autohtonă, toate cazurile de boală înregistrate au fost de import. Pe parcursul ultimilor ani (2019-2021), s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire (2019 – 3 cazuri, 2020 – 2 cazuri, 2021 – 2 cazuri), toate fiind cu statut de import.

Ce este malaria?

— Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;

— Dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic;

— Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia;

— Boala poate fi prevenită şi tratată;

— În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, apelați imediat după asistența medicală urgentă.

Dosar Media

Ai o noutate?