Caz de gripă aviară, depistat la Telenești

Un caz de gripă aviară a fost confirmat în satul Hirișeni, raionul Telenești. Potrivit unui anunț făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), cazul a fost depistat vineri, 12 noiembrie, în urma unor probe recoltate din mai multe gospodării din localitate.

Astfel, la data 13 noiembrie, Comisia antiepizootică excepțională a raionului Telenești a aprobat planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, aprobând norme sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare.

În acest sens, ANSA a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova.

Agenția amintește că acesta este al patrulea caz de gripă aviară depistat pe teritoriul R. Moldova, după cel din raionul Ungheni, localitatea Rezina și raionul Fălești, localitatea Albinețul Vechi, care a fost eliminat cu succes.

ANSA solicită proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

Dosar Media

Ai o noutate?