Câți jurnaliști și-au pierdut viața în 2020 – Cei mai mulți sunt jurnaliști de investigație

Câți jurnaliști și-au pierdut viața în 2020 – Cei mai mulți sunt jurnaliști de investigație
În anul 2020, au fost uciși 50 de jurnalişti. Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere (RSF), aproape şapte din zece jurnaliști și-au pierdut viața în ţări unde era pace şi nu în zone de război.

Deşi numărul morţilor „rămâne stabil” în comparaţie cu cei 53 de jurnalişti ucişi în 2019, tot mai mulţi „sunt asasinaţi în ţări unde este pace”, adică 34 de persoane, reprezentând 68% din numărul total al celor ucişi, subliniază ONG-ul francez care a stabilit acest bilanţ în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie, scrie Agerpres.

Proporţia jurnaliştilor ucişi în zonele de conflict este în continuă scădere, de la 58% în 2016 la 32% în acest an în ţări precum Siria şi Yemen sau „zone afectate de conflicte de intensitate scăzută şi medie” (Afganistan, Irak).

Mexicul este cea mai mortală ţară pentru profesie, cu 8 ucişi, urmat de India (4), Pakistan (4), Filipine (3) şi Honduras (3).

Dintre toţi jurnaliştii ucişi în 2020, 84% au fost vizaţi şi eliminaţi în mod deliberat, în comparaţie cu 63% în 2019.

„Unii au fost ucişi în condiţii deosebit de barbare”, subliniază RSF.

RSF face referire la cazul jurnalistului mexican Julio Valdivia Rodriguez de la cotidianul El Mundo din Veracruz găsit decapitat în estul statului şi colegul său Victor Fernando Alvarez Chavez, redactor-şef al unui site de ştiri locale, tăiat în bucăţi în oraşul Acapulco.

În India, jurnalistul Rakesh Singh „Nirbhik” a fost „ars de viu” după ce a fost stropit cu gel hidroalcoolic foarte inflamabil, în timp ce jurnalistul Isravel Moses, corespondent al unui post de televiziune din Tamil Nadu, a fost ucis cu lovituri de macetă, relatează RSF.

În Iran, statul a fost cel care l-a condamnat la moarte şi apoi executat prin spânzurare pe administratorul canalului Telegram Amadnews, Ruhollah Zam.

Aproape douăzeci de jurnalişti de investigaţie au fost ucişi în acest an: zece anchetând asupra unor cazuri de corupţie locală şi deturnare de fonduri publice, patru în legătură cu mafia şi criminalitatea organizată şi trei asupra unor subiecte legate de probleme de mediu.

RSF face referire de asemenea la moartea a şapte jurnalişti care relatau despre manifestaţii în Irak, Nigeria şi Columbia, un „fapt nou”, subliniază ONG-ul.

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a anunţat, la rândul său, 2.658 de jurnalişti ucişi începând din 1990.

Dosar Media

Ai o noutate?