FOTO: giurgiuveanul.ro

Cât va costa benzina și motorina în weekend – Cel mai mare preț din ultimii 7 ani

În cadrul sesiunilor din săptămâna curentă cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 dolari pentru un baril, continuând astfel ascensiunea care a început încă la finele anului precedent.

Aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840 de dolari tona și respectiv 770 de dolari tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani.

Respectiv, valorile date influențează în mod direct prețul final al produselor petroliere importate pe piața din Republica Moldova. Creșterile date se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți pentru țara noastră.

Astfel, în baza indicatorilor existenți, pentru următoarele 3 zile, din 29.01.2022-31.01.2022,  sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 23 de lei și trei bani pentru un litru

Pentru motorină – 19 lei și 98 de bani pentru un litru

Agenția monitorizează permanent comportamentul actorilor din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat.

Acestea reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere cât și descreștere a cotațiilor, excluzând orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate.

Turcan Ana

Ai o noutate?