Foto: sanatateinfo

Cât costă o doză de vaccin împotriva COVID-19? Traficanții deja vând pe piața neagră

Mai multe companii farmaceutice au dezvoltat vaccinuri împotriva coronavirusului, iar Marea Britanie va deveni prima din lume unde acestea vor fi disponibile publicului.

Deoarece vaccinurile vor fi distribuite exclusiv prin intermediul autorităților fiecărei țări, acestea nu se pot cumpăra pentru a fi administrate independent înainte de termen.

Cu toate acestea, se pare că traficanții vând pe dark net, ceea ce susțin că este un vaccin dezvoltat de Pfizer. Prețul pentru o singură doză ajunge chiar și la 1.300 de dolari americani.

Listarea arată că transportul către orice țară din lume este gratuit și că țara de origine a produsului este SUA. Însă, se pare că acestea sunt înșelătorii, deoarece atunci când jurnaliștii Vice au cerut dovezi în legătură cu autenticitatea vaccinelor, aceștia au oferit o poză generică de pe internet cu sticluțe cu etichete pe care scrie Vaccin COVID-19.

Mai mult, vaccinurile reale au mai multe informații pe etichetă, cât și un nume clar, nu unul generic.

Vaccinurile împotriva COVID-19 necesită depozitare la o anumită temperatură

Datorită situației în care ne aflăm, în care vaccinurile există și încep să fie livrate către statele care le-au comandat, oamenii cu bani ar putea fi tentați să cumpere astfel de vaccinuri.

Mai mult, aceștia ar putea fi tentați să achiziționeze câte două doze de persoană, deoarece vaccinul trebuie repetat la câteva luni pentru a asigura eficiența.

De asemenea, cei ce vând aceste produse susțin că sunt farmaciști și că au intrat în posesia vaccinurilor în urma unei achiziții de la autorități.

Cu toate acestea, ei nu poate dovedi proveniența sau autenticitatea acestor vaccinuri. Pe de altă parte, vaccinul Pfizer necesită depozitare la o temperatură controlată și pot rezista apoi după ce sunt distribuite către clinici doar câteva zile la temperaturi scăzute.

Așadar, chiar dacă ar fi un vaccin real, acesta ar ajunge la clienți, cel mai probabil, într-o stare ineficientă.

Se profită de pandemie încă din aprilie

Acest mod de a face profit de pe urma pandemiei nu este nou.

În luna aprilie, cei de la Vice au găsit pe dark net mai mulți dealeri care susțineau că vând sânge de la pacienții vindecați de coronavirus, cu 16.000 de dolari litrul.

Aceștia le promiteau potențialilor cumpărători ”imunitate pe viață împotriva coronavirus”.

Totodată, în luna septembrie, un alt dealer de pe aceeași piață susținea că vinde kituri de testare pentru COVID-19 pentru acasă și zicea că a făcut peste 1,4 milioane de dolari din vânzarea lor către spitale mai sărăcăcioase.

Sursa: playtech.ro

 

Dosar Media

Ai o noutate?