Cât costă euro și dolarul după Hram: Cursul valutar BNM pentru 15-17 octombrie 

Cât costă euro și dolarul după Hram: Cursul valutar BNM pentru 15-17 octombrie 

La cursul valutar oficial care încheie săptămâna, leul se apreciază din nou în raport cu principalele valute de referință. Prețul  dolarului mai scade cu doi bani, iar euro se ieftinește cu un ban.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit următoarele cotații valutare pentru vineri, 15 octombrie, care vor fi valabile și în zilele de sâmbătă și duminică:

  • un dolar american echivalează cu 17,3513 lei,
  • un euro este cotat cu 20,0616 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,87 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0528 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,15 bani.

Zi de zi, pe durata întregii săptămâni, leul moldovenesc a urca în cotațiile oficiale în raport cu euro și dolarul. Prețurile euro și dolarului scad în total cu câte 11-12 bani săptămâna aceasta la cursuul valutar oficial.

Pe parcursul lunii septembrie, pentru a ține sub control prețul valutelor, BNM a intervenit pe piața internă sub formă de vânzări de valută în valoare de 7,20 de milioane de dolari americani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 6,68% în luna septembrie 2021. În luna august, rata inflaţiei a fost de 4,64%. O inflație anuală de aproximativ 5% este considerată de BNM optimă pentru dezvoltarea economiei moldovenești.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat pe 5 octombrie cu 0,85%  puncte procentual rata de bază, până la 5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ține sub control creșterea inflației.

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au constituit 3 miliarde 961 de milioane 820 mii de dolari americani (3 961,82 mil. dolari SUA) pe data de 30 septembrie 2021. Rezervele valutare ale BNM au fost la data menționată în descreștere cu 14,29  milioane de dolari, în comparație cu 26 august 2021.

Dosar Media

Ai o noutate?