Deputatul PAS Lilian Carp, cel care deține și funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, a explicat pe platforma POLITIK LIVE, în cadrul unui interviu realizat de jurnalistul Eduard Maciac, care sunt șansele ca ”fugarii de lux” ai Republicii Moldova să fie extrădați și ce face actuala guvernare în acest sens.
”PAS se află la guvernare de câteva luni de zile. Procedurile juridice nu au început. Ceea ce am făcut noi ieri (n.red. 9 iunie) în Plenul Parlamentului, este că am votat în prima lectură ca cei care nu sunt în Republica Moldova, cărora noi le spunem ”fugari de lux”, să poată fi judecați și în absența lor pentru a nu tărăgăna procesul. Ei au plecat, iar procedura de extrădare durează ani de zile, poate fi vorba de 3-5 ani, iar după ce îi aduci acasă ea poate să mai continue încă câțiva ani și așa trec 10 ani, iar din ceea ce au furat nu mai poate fi recuperat. Iată de ce, noi am spus că ei pot fi judecați în absența lor, mai există o astfel de practică în alte țări”, spune deputatul.
Totodată, el susține că astfel procedura va dura mai puțin timp, iar statul își va putea recupera banii.
”După ce se ia o decizie de judecată noi o să putem confisca acea avere care este sechestrată aici pe loc, noi o putem vinde, iar banii să vină în bugetul de stat. Între timp, dacă procesul de judecată s-a încheiat și se încheie și procedura de extrădare a lor, nu mai trebuie să treci printr-o procedură suplimentară ani de zile privind judecarea lor. Toate lucrurile se vor întâmpla în paralel. Ceea ce face acum Ministerul Justiție este să găsească soluții ca procesul de extrădare să aibă loc. Eu știu că au fost făcute solicitări din partea ministerului pentru ca acești ”fugari de lux” pe care îi are Republica Moldova să fie extrădați.” a declarat Lilian Carp.
Referindu-se la dosarul intentat pe numele lui Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, Lilian Carp spune că Procuratura ar trebui să comunice mai mul despre acțiunile pe care le întreprinde.
”Când sunt dosare de asemenea rezonanță, ei trebuie să comunice mai mult. Pentru că se creează percepția că fie nu au experiența necesară, fie că aceste dosare sunt făcute pentru ca cineva din interiorul procuraturii să-și facă o imagine. De aceea comunicarea pe asemenea dosare de rezonanță trebuie să fie cât mai intensă”, a spus Lilian Carp.