Întrebată în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV dacă vrea să fie Prim-ministrul țării în următorii patru ani, Natalia Gavriliță a dat de înțeles că ar accepta o astfel de propunere, în cazul în care va veni din partea colegilor ei de la PAS, scrie Jurnal.md.
”Eu sunt pregătită să lucrez pentru oameni, în oricare poziție pe care mi-ar încredința-o colegii. Eu, în cariera mea, înainte de politică nu-mi doream să fiu politician, dar m-am implicat în politică pentru că am înțeles că trebuie să reformăm justiția, trebuie să facem mai multă dreptate, trebuie să facem instituțiile statului să lucreze mai bine și sunt pregătită să contribui acolo unde experiența și capacitățile mele vor fi solicitate”, a declarat Natalia Gavriliță.
De menționat că Natalia Gavriliță a fost înaintată anterior de Președintele Maia Sandu în calitate de candidat la funcția de Prim-Ministru, însă a obținut zero voturi în Parlament, după ce PAS anunțase că este nevoie de dizolvarea Parlamentului.
PAS va avea mână liberă la numirea unui premier, cabinetul de miniștri, dar și funcția de președinte al Parlamentului. În acest context, multă lume este curioasă să afle cine va fi noul premier sau speaker al Legislativului. Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț a făcut câteva pronosticuri în acest sens.
”Eu sunt de părere că Natalia Gavriliță va fi numită în funcția de premier, iar în funcția de președinte al Parlamentului va fi ocupată, cel mai probabil, de către Igor Grosu, fie de către Sergiu Litvinenco”, declară Cârnaț în cadrul unei emisiuni de la TV8.
Cine este Natalia Gavriliță?
Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”. La Londra a lucrat în calitate de economist la Fondul Global pentru Inovații.
A fost secretar de stat la Ministerul Educației. A lucrat la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie pentru proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.
Anterior a activat în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.
După ce PAS a câștigat alegerile parlamentare anticipate, acumulând aproape 53 % din voturile alegătorilor și 63 de mandate în Parlament, cele mai importante funcții în stat le vor reveni celor din Partidul Acțiune și Solidaritate.