Foto: profit.ro

Când trecem la ora de iarnă și cum evităm stările de oboseală și stres

Deși mai multe țări au renunțat la schimbarea orei, Republica Moldova încă își păstrează vechea tradiție. Astfel, trecerea la ora de iarnă ne va bucura cu încă o oră de somn în plus dimineața, dar are și efecte negative asupra stării noastre emoționale, dar și de sănătate.

În ziua de 25 octombrie, Republica Moldova va trece la „ora de iarnă”. Astfel, ora 3:00 a dimineții va deveni ora 2:00.

Specialiștii însă spun că această practică ne influențează starea de sănătate, iată de ce, mai multe țări, nu mai rezonează cu această practică. Adaptarea organismului la trecerea la ora de iarnă poate dura până la patru săptămâni.

Efectele asupra sănătății

Studiile arată că schimbarea orei vine la pachet cu stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că putem avea simptome asemănătoare cu cele resimțite de persoanele care călătoresc și trebuie să se adapteze la diferența de fus orar.

Expunerea redusă la lumina naturală a soarelui poate duce la schimbări de dispoziție, din cauza producției scăzute de serotonină – hormonul fericirii. De aceea, se recomandă ca în această perioadă să facem plimbări în aer liber, indiferent de starea vremii.

Un studiu din 2014 a arătat că în cazul oamenilor cu afecţiuni cardiovasculare, organismul secretă în exces hormonul stresului. Astfel, poate crește tensiunea şi favoriza apariția accidentelor vasculare cerebrale.

Soluții pentru o adaptare ușoară

Totuși, există un remediu la această problemă. Specialiștii afirmă că dacă dorim ca aceste schimbări să nu ne afecteze, este bine să adormim până la ora 22.00 și să renunțăm la gadgeturi. Trebuie să evităm expunerea la lumina albastră artificială emisă de ecranele telefoanelor mobile și să ne trezim în fiecare dimineață la aceeași oră.

Mai mult decât atât, un regim alimentar echilibrat, bogat în vitamine, ne va ajuta să trecem cu brio peste această încercare.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?