Când te poți vaccina dacă ai fost bolnav de COVID-19, Ala Nemerenco vine cu precizări
Persoanele care au au fost bolnave de COVID-19 se pot vaccina atunci când scade concentrația anticorpilor. Respectiv, în această perioadă virusul devine din nou periculos pentru organism.
Mai exact, conform unor studii făcute pe eșantioane de pacienți cărora li s-au măsurat anticorpii, acest lucru începe de la trei – șase luni după vindecare, când se și recomandă vaccinarea. Precizările au fost făcute, la o întâlnire cu presa, de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Ea a spus care a spus că Republica Moldova se conduce de recomandările instituțiilor internaționale, cum este Centrul de Supraveghere a Maladiilor Contagioase (CDC) din SUA, transmite IPN.
Ala Nemerenco spune că este important ca aceste lucruri să nu fie standardizate. pentru că sunt individuale. Ține de forma maladiei – dacă este ușoară, gravă sau medie.
„Sunt două imunoglobuline care se formează și care trebuie scoase la iveală: IGG și IGM, când vorbim de testul la anticorpi. Medicii trebuie să interpreteze aceste rezultate, să spună care este capacitatea organismului de a păstra anticorpii, care sunt câștigați pe cale naturală, fără intervenția artificială – mă refer la vaccin. Trebuie stabilită perioada pentru care organismul capătă anticorpi.
Când pacientul trece printr-o formă gravă, lupta lui cu boala este mult mai grea. Pare neverosimil, dar în principiu imunitatea pe care o câștigă organismul în cazul unei forme grave este mai slabă decât în cazul unei forme mai ușoare, când organismul foarte calm, liniștit își formează armata de anticorpi”, a menționat Ala Nemerenco.
Ministerul Sănătății va lucra pentru a instrui medicii, ca să poată da răspuns la întrebarea legată de nivelul de anticorpi la care se recomandă vaccinarea pentru persoanele care au trecut prin boală, pentru a ajuta pacienții să înțeleagă când pot să se vaccineze, care este momentul cel mai potrivit, astfel ca la imunitatea naturală pe care ei au câștigat-o să mai poată adăuga și imunitatea pe care o obțin prin vaccin.
Ministrul Sănătății a declarat că nu există bani în buget pentru a efectua testul la anticorpi în policlinicile sistemului public de sănătate.
„Cele două analize (IGG și IGM) sunt destul de scumpe. Și dacă o să vă uitați atent, nu toate centrele private își permit acest lux. Dacă au demonstrat alții la ce perioadă poate fi administrat vaccinul, noi, în Moldova, ne putem permite luxul ca fiecărei persoane care a trecut prin boală să-i efectuăm acest test?
Ne interesează mai mult să realizăm alte teste și alte diferite investigații, de exemplu – să construim laboratorul în care să efectuăm secvențierea virusului, ca să nu mai trimitem mostre peste hotare, ca să aflăm despre tulpinile pe care le avem – proiect implementat în prezent de Agenția Națională de Sănătate Publică.
Problema este să facem ceea ce este eficient, atunci când investim banii. Niciun pacient nu va fi nici mai sănătos, nici mai fericit, dacă vom aplica testele la anticorpi din contul statului. Vom satisface doar curiozitatea unora. Există studii care arată când trebuie să ne vaccinăm după ce am trecut prin boală. Și noi nu descoperim aici, în Moldova, nimic nou. Am cheltui câteva zeci de milioane de lei”, a precizat Ala Nemerenco.
Surse de la Ministerul Sănătății au mai comunicat, că în prezent nu există în nicio țară din lume vreun protocol în care să fie indicată efectuarea testului la anticorpi înainte de vaccinare.