Calendar 2021: Începe Postul Naşterii Domnului (Postul Crăciunului) pe stil nou
Creştinii care sărbătoresc Naşterea Domnului pe 25 decembrie (pe stil nou) vor intra în Postul Crăciunului luni, 15 noiembrie.
Postul se va încheia în seara de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. După 40 de zile de post, după Liturghie, creştinii se vor aşeza la masa de sărbătoare, cu bucate de frupt.
Postul Naşterii Domnului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil.
Naşterea Domnului este sărbătorită anual la 25 decembrie pe stil nou (de ex., în Biserica Ortodoxă Română) şi la 7 ianuarie pe stil vechi (cu 13 zile mai târziu, de ex., în Biserica Ortodoxă Rusă).
În ultimele patru zile din post ajunarea devine mai aspră, ajungând chiar ca în cea premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului să se ţină post aspru.
13 dezlegări la pește – sâmbătă, duminică şi de unele sărbători
În Postul Crăciunului se dă dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi de unele sărbători.
În anul 2021, pe stil nou, Postul Crăciunului are 13 dezlegări la consumul de peşte.
Vom menționa că tipicul grecesc permite consumul de peşte în toate zilele, „în afară de miercuri şi vineri, până la data de 17 decembrie, adică în aproximativ 24 de zile. Între 18 şi 24 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn şi vin. La fel, în unele tipice din Biserica slavă se îngăduie peştele aproape în toate zilele Postului Crăciunului, hotărâre datorată, probabil, condiţiilor climatice extreme din anumite părţi ale Rusiei”, potrivit unui articol din „Ziarul Lumina”.
De ce Postul durează 40 de zile
Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil.
Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Astfel, creştinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat şi născut din Fecioara Maria.
După rânduiala din pravile, în timpul Postului Craciunului, miercurea şi vinerea nu mâncăm cu untdelemn şi nu bem vin.
În aceste două zile, cei mai râvnitori creștini postesc până la ora 3-4 p.m., când mâncăm hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care sa aibă Doxologie mare, se dezleagă numai la untdelemn şi la vin şi se mănâncă o singură dată în zi.
Daca s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, se dezleagă la untdelemn, la vin şi la peşte. Şi dacă se va întâmpla pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemenea se mănâncă peşte.
Marţi şi joi nu se consumă peşte, dar numai untdelemn şi vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marţi sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci se mănâncă peşte.